Afbeelding
Foto:

Project om kwetsbare gezinnen te steunen

papendrecht • Sterk Papendrecht start het komende voorjaar met het project Samen Oplopen. Daarmee worden gezinnen geholpen om kinderen gezond te laten opgroeien.

“Gezinnen die veel problemen tegelijk hebben, komen daar vaak moeilijk uit”, vertelt Janny Nijstad, coördinator bij Vrijwilligerspunt Papendrecht. In dit project krijgen kwetsbare gezinnen steun van ‘stevige’ mede-inwoners van Papendrecht. De betrokken vrijwilligers bieden een luisterend oor, hulp, warmte en gezelligheid en toegang tot een nieuw netwerk. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van het Oranje Fonds en het Kansfonds.

Informele ondersteuning
Samen Oplopen richt zich met haar werkwijze op het hele gezin met kinderen tot ongeveer 23 jaar. Door vrijwilligers te verbinden aan gezinnen die het moeilijk hebben en hen goed te begeleiden, organiseert men informele ondersteuning.

De ondersteuning van een mede-inwoner, een maatje, is dermate krachtig dat formele zorg wordt voorkomen of minder nodig is. De vrijwilligers denken en doen mee met verschillende aspecten in het leven. Dat kan zijn: naar de post en financiën kijken, meedenken over problemen, meegaan naar instanties, Nederland(s) helpen begrijpen, met de kinderen spelen, ze opgeven voor sport, naar buiten gaan en samen klussen.

Naar verwachting kunnen de eerste koppelingen van vrijwilligers en gezinnen gemaakt worden tegen de zomer van 2021. De toekomstige vrijwilligers krijgen voorafgaand aan hun inzet een gedegen training en tijdens hun inzet structurele begeleiding en ondersteuning.