College wil vóór uitvoering het gesprek aangaan met betrokkenen

LHBTI-beleid blijft een open zenuw

alblasserdam • Een open zenuw, dat is het door PvdA, D66, VVD en CDA voorgestelde LHBTI-beleid. Dat bleek afgelopen week duidelijk tijdens de commissievergadering Bestuur en Samenleving. Neem de insprekers. Als oud-leraar op De Lage Waard in Papendrecht deed Hillebrand Beärda een indringend betoog. "Er moet onzichtbaar veel leed zijn onder jonge leerlingen, zoveel loopbanen die vernietigd zijn omdat ze door hun geaardheid zich niet konden concentreren op hun schoolwerk."

Maar ook de inbreng van Jan-Dirk van Elzelingen, voorzitter van de SGPJ Alblasserdam en Papendrecht, was uit het hart gegrepen. "Waarom wordt met het hijsen van de regenboogvlag, bedoeld om de ene groep te steunen, een andere groep onnodig gekwetst? Dit doet velen, zowel volwassenen als jongeren, ook heel veel pijn."


Een tweedeling die in de politieke discussie ook terugkwam. De vrees van de SGP is onder meer dat dit beleid verder gaat dan alleen het bevorderen van de sociale acceptatie van de LHBTI-ers in Alblasserdam. Promotie van een levensstijl die volgens hen haaks staat op de Bijbelse visie, daar schrikken zij voor terug. En als je je dan in wilt zetten voor het tegengaan van discriminatie, dan zouden wat betreft de SGP ook andere groepen daarin meegenomen moeten worden. Jaco Brand (SGP): "Wij zijn er geen voorstander van om met zo'n beleid er groepen speciaal uit te tillen. Hiermee worden vervreemding en polarisatie juist in de hand gewerkt."


Teleurgesteld

De ChristenUnie is wel blij met voorgestelde LHBTI-beleid, maar ondertekende het niet omdat het hijsen van de regenboogvlag erin is opgenomen. Jako Sterrenburg: "Daar zijn wij teleurgesteld over."

De andere partijen konden weinig met de bezwaren van de SGP. Voor hen staat als een paal boven water dat de actiepunten in het LHBTI-beleid hard nodig zijn om de sociale acceptatie van deze groep te bevorderen. Wat betreft de communicatie van het gemeentebestuur pleit de werkgroep die het beleid opstelde er onder meer voor dat er bij het maken van foto’s voor communicatiedoeleinden gelet wordt op diversiteit in het beeld. Ook moeten de medewerkers van de gemeente die klantcontact hebben getraind worden in ‘LHBTI-sensitieve publieke dienstverlening’. De wethouder informeert wat betreft de werkgroep daarnaast in het overleg met schooldirecteuren hoe scholen invulling geven aan de wettelijke kerndoelen gericht op seksuele diversiteit Op het gebied van sociale acceptatie en veiligheid wordt in het beleidsplan onder meer voorgesteld dat de gemeente Alblasserdam lokale sportclubs naar hun anti-discriminatiecode en klachtenregeling vraagt.

Margreet de Deugd (CDA): "Zolang homo als scheldwoord nog wordt geaccepteerd, is er nog werk aan de winkel." En Wim van Krimpen (PvdA): "Dit wordt breed gedragen en is praktisch goed uitvoerbaar." Ramon Pardo vatte de kloof met de SGP samen: "Het probleem zit in de afkeuring van het in de praktijk brengen van de homoseksualiteit. Kun je dat accepteren? Daar worstelt u als partij mee." Die sociale acceptatie, daar gaat het college mee aan de slag bij het handen en voeten geven aan het LHBTI-beleid. Wethouder Kees Jongmans: "Wij willen het gesprek aangaan met alle betrokken partijen over de waarde en betekenis van sociale acceptatie. Daarmee kunnen we onze acties een stuk concreter maken."


Geurt Mouthaan