• De Dam, met uitzicht op de Plantageweg, die naar rechts afbuigt.
• De Dam, met uitzicht op de Plantageweg, die naar rechts afbuigt. Foto: Bert Bons

Winkeliers Dam-Plantage:

‘Bijzonder hoe we elkaar erdoor slepen'

alblasserdam • “Je zaak moeten sluiten is een persoonlijke ramp, maar de reacties van mensen om ons heen doen ons enorm goed!”

Niels van Mourik van de gelijknamige schoenenzaak uit Alblasserdam vertelt namens winkeliersvereniging Dam-Plantage een verhaal dat duidelijk twee kanten heeft.


Mededeling verwerken

“Ik had wel even wat tijd nodig om de mededeling van premier Rutte te verwerken, toen hij half december aankondigde dat de winkels voor niet-essentiële producten dicht moesten", vertelt Niels. "Als je dan de volgende dag door een lege winkel loopt en je bedenkt dat je hier jarenlang keihard voor gewerkt hebt, terwijl je nu buiten je schuld om je deur op slot moet doen, dan is dat een persoonlijke ramp."


"Natuurlijk zijn er altijd ergere dingen zoals een ziekte of wat mensen in Afrika meemaken, maar ellende moet je niet altijd willen vergelijken. Het is gewoon drama als je inkomsten ineens wegvallen.”


Ondernemersbloed

“Uiteraard gaat je ondernemersbloed al snel weer borrelen en zoek je manieren om toch zaken te blijven doen. Wij hebben in onze etalage nu schoenen staan met daarbij de maten die we daarin beschikbaar hebben."


"Soms zit je dan ineens met iemand te Facetimen die buiten staat en laat je de schoen wat beter zien. Of we gaan met een auto vol schoenen ergens naartoe om ze te laten passen bij iemand aan huis.”


Goed voor de moraal

Ook plukt Niels nu de vruchten van zijn website, die hij jaren geleden al opgezet heeft. “Ongeveer tachtig procent van de handel doen we in de winkel, maar de website zorgt er nu voor dat we bezig kunnen blijven. We kunnen er niet van rondkomen, maar het is goed voor de moraal om wat te doen te hebben.”


Meeleven vanuit bevolking

Daarnaast merkt Niels dat er vanuit de bevolking van Alblasserdam en omgeving meegeleefd wordt met de gedupeerde winkeliers. Dit gebeurt op verschillende manieren


“Ik hoor geregeld dat mensen de ondernemers steunen door een belletje of een mailtje of door net iets vaker iets online te bestellen. Normaal gesproken is het vanzelfsprekend dat mensen iets bij je kopen, maar in deze gekke tijd beschouwen we dat als een groots gebaar!"

"Bedrijfseconomisch gezien boeken we niet de resultaten die we nodig hebben, maar voor de moraal is het wel heel goed.”


“Daaraan merk je dat we niet in een grote stad leven, maar dat we als winkeliers van de Dam-Plantageweg onderdeel uitmaken van de lokale gemeenschap."


Lastig en ingewikkeld

"We beseffen dat onze klanten er in deze tijd méér voor moeten doen om bij ons hun spullen te kunnen kopen. Het is allemaal lastiger en ingewikkelder nu de winkels en de horeca dicht zijn. Daarom zijn we ongelofelijk blij met iedereen die dat doet. Het is heel bijzonder hoe we elkaar er doorheen proberen te slepen.”


De ondernemers van Dam-Plantageweg in Alblasserdam adverteren wekelijks in de Klaroen met speciale aanbiedingen en (online) manieren om bestellingen te plaatsen.

Niels: “Dat blijven we met elkaar doen tot aan het eind van de lockdown. Zo zijn we zichtbaar en kunnen klanten bij ons terecht.”


Ook verwijst Niels naar de ‘Alblasserdam Heeft Het’ pagina op Facebook, waarop nieuwtjes staan van de ondernemers en hun activiteiten.


Bert Bons