• De Oude Bibliotheek in Alblasserdam.
• De Oude Bibliotheek in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

CDA: 'Een heel fors bedrag voor een pand van deze leeftijd'

Vragen over kosten verbouwing bieb

alblasserdam • De boeken zijn weg, de voormalige bieb moet opnieuw ingericht worden om zorgorganisatie Caryn, MEE/Vivenz, Stichting Welzijn Alblasserdam en Stichting Jeugdteams ZHZ op te vangen. Een verbouwing die inclusief een voorbereidingskrediet van 150.000 euro 975.000 euro moet gaan kosten.

"Dat is heel veel geld. Wij zetten er grote vraagtekens bij of dit wel noodzakelijk is", stelde Herman Verweij (VVD) vorige week tijdens de raadsvergadering. "Zeker gezien het feit dat we voor essentiële zaken als de opgang Nedersassen geen geld hebben." Bijval kreeg hij van Ramon Pardo van D66 ("Dit bedrag is echt te hoog. Met die miljoen euro kun je andere zaken in het sociaal domein aanpakken.") en Arco Strop (CDA). "Wij zijn een groot voorstander van de centrale toegang tot de zorg die we hiermee voor ogen hebben, maar de kosten zijn heel fors voor een pand van deze leeftijd. Een voorbeeld: voor het een kwartslag draaien van de ingang moeten twee puien vervangen worden, terwijl er al een prima ingang is." De fracties spraken daarnaast hun verbazing uit over de vele ruimtes in de nieuwe indeling, terwijl het samenwerken en efficiënt gebruik maken van de vierkante meters juist het uitgangspunt was.

Wethouder Peter Verheij wees daarvoor op de noodzaak tot privacy. "Er komen daar straks veel kwetsbare mensen, die moet je in goede omstandigheden in spreekkamers kunnen ontvangen." Een goedkopere aanpak van de verbouwing, dat zag hij niet zitten. "Als het goedkoper had gekund, hadden we dat gedaan. De installaties in het pand voor verwarming en verkoeling zijn bijvoorbeeld volstrekt onvoldoende voor het nieuwe gebruik. In de zomer moest de bieb als het heet was soms al dagen dicht. Om dat op orde te brengen, kost veel geld."

Wethouder Kees Jongmans sprak zijn overtuiging uit dat het samen werken van de gebruikers op zorggebied veel geld zal gaan besparen. "Het moet ertoe leiden dat zorgvragen snel op de goede plek komen. In Alblasserdam moeten we proberen lichte zorg in het eigen dorp aan te bieden, om zo te voorkomen dat mensen doorstromen naar zwaardere en duurdere zorg. Dat zal een enorme verlaging van de kosten betekenen." Het CDA vroeg en kreeg een maand uitstel om samen met de wethouder alle kosten nog eens nadrukkelijk tegen het licht te houden. Al gaf Verheij hem weinig hoop: "U kunt ervan uitgaan dat wij hier met alle scherpte al naar gekeken hebben."


Geurt Mouthaan