Geen enquête naar morsen afval HVC

alblasserdam • Er komt geen enquête naar het morsen van afval door afvalinzamelaar HVC in Alblasserdam. Wethouder Peter Verheij en de gemeenteraad gingen niet mee in een verzoek hiernaar van inwoner Kees Boodt. Hij had via een ingezonden brief hiervoor gepleit en sprak daarnaast vorige week dinsdag in tijdens de raadsvergadering. "Er zijn heel veel mensen die hier last van hebben", zo benadrukte hij. "Maar van HVC hoor ik alleen: u bent die enige die klaagt."

In eerste instantie kreeg hij steun van D66 en de PvdA. Maar de tegenwerpingen van wethouder Peter Verheij overtuigden ook deze twee partijen dat een enquête niet nodig is. Verheij: "Dat HVC na het ophalen van het afval rommel achterlaat komt maar zeer sporadisch voor. Bij een melding treedt HVC daarnaast meteen corrigerend op. Wij zien het morsen niet of nauwelijks, dus is zo'n onderzoek niet nodig."

Van de SGP kwam de suggestie om op de gemeentepagina's in Klaroen.nl een oproep te doen. Daar ging de wethouder wel in mee. "We zullen daar extra aandacht besteden aan de meldlijn Fixi waar deze en andere meldingen over de openbare ruimte gedaan kunnen worden."


D66: 'Roep op om te vaccineren'

alblasserdam • Wat D66 betreft roep het Alblasserdamse college de inwoners actief op om te vaccineren. Wethouder Kees Jongmans hield het in de gemeenteraadsvergadering en in zijn column in Klaroen.nl tot een oproep om zich goed te laten informeren alvorens een keuze te maken. D66 vindt dat niet ver genoeg gaan.
'Ook onze fractie weet dat er bevolkingsgroepen zijn die vanwege allerlei redenen zich niet laten inenten. Dit is een gegeven, we praten immers niet over een vaccinatieplicht. Dit vormt wel een probleem voor de gezondheid van onze hele bevolking. Als overheid moeten we onze gezondheidsadviezen en communicatie hier niet op aanpassen.' D66 vindt dat de lokale overheid de inwoners moet adviseren om zich te laten inenten, bijvoorbeeld met de volgende tekst: 'Niet inenten betekent een gezondheidsrisico voor uzelf maar ook een gezondheidsrisico in de opbouw van groepsimmuniteit van de bevolking als geheel.'