'We moeten mensen stimuleren om lokaal te blijven kopen in deze tijd'

bleskensgraaf/papendrecht • Boekhandels De Bouwsteen in Bleskensgraaf en De Gruijter in Papendrecht kunnen nog rondkomen, mede dankzij het feit dat ze geen personeel hebben. Beide boekhandels zijn online te vinden.

"Ik vind ‘steun je boekhandel' een heel sympathieke actie", zegt Maarten Kooijman van De Gruijter. "We zagen dat er door de lockdown in hele land ander koopgedrag ontstond. Mensen bestellen massaal bij de grote spelers en vergeten de lokale ondernemers. Je merkt dat dankzij deze actie mensen door krijgen dat winkels hier misschien voorgoed moeten sluiten. De actie slaat dus zeker aan."


In tegenstelling tot boekhandel De Gruijter, merkt boekhandel De Bouwsteen uit Bleskensgraaf nog niks van de actie. Wim Fijnekam: "Er wordt online het een en ander besteld en we bezorgen de pakketten met onze eigen bezorgservice. Zo kunnen we de boeken sneller leveren. Via Facebook stimuleren we klanten zoveel mogelijk ‘lokaal' te kopen. We doen er alles aan om de coronatijd door te komen." Wim vreest niet voor sluiting; de boekhandel is een stichting zonder personeel.


Geen vast personeel

Ook bij De Gruijter in Papendrecht is er sinds een aantal jaren geen sprake meer van personeel in eigen dienst. Maarten en zijn vrouw Nathalie runnen samen de boekhandel. "We hebben eigenlijk een luxe positie. We hebben een eigen pand en betalen ons dus niet scheel aan de huur. En we hoeven geen personeel door te betalen. Ik drink gewoon een kopje koffie extra per dag. De winkel sluiten levert uiteraard stukken minder op en compenseren zullen we nooit. Maar gelukkig kunnen we op deze manier doorgaan met de verkoop.”


Voor DHL-pakketten is De Gruijter nog wel geopend. "We zien daardoor gelukkig nog wel mensen in onze winkel. Verkopen doen we natuurlijk niet vanuit de winkel. Onze klanten kunnen overal terecht om te bestellen. Online via onze website, e-mail of telefonisch. Afgelopen weekend kregen we zelfs een verfrommeld briefje door de deur met daarop een bestelling. Ook die leveren we maar al te graag af!”


Beide boekhandels doen niks met de Voorleesdagen dit jaar. Maarten: "Aangezien de basisscholen dicht zijn, zal alles digitaal verlopen. Heel jammer. Zeker voor kinderen die thuis niet voorgelezen worden. We proberen wel via social media ouders te stimuleren om hun kinderen thuis voor te lezen. Niet alleen tijdens de Voorleesdagen, maar ook de rest van het jaar."


Wim betreurt het dat boekhandels niet tot de essentiële winkels gerekend worden. "Jammer. In Duitsland is dit wel zo. Veel ondernemingen gaan hier aan onderdoor. We moeten mensen stimuleren om lokaal te blijven kopen in deze tijd. We bieden alles online aan totdat we weer open mogen. Dat zal vast nog een tijdje gaan duren, ben ik bang. We doen in elk geval onze uiterste best om iedereen zo snel mogelijk van zijn of haar boeken te voorzien.”