Afbeelding
Foto:

Politie pakt twee verdachten na schietpartij in de Maasstraat

alblasserdam • De politie heeft twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij een schietpartij in Alblasserdam op 13 november 2020. Dat meldt de politie donderdag 14 januari.

Eén van de verdachten is reeds voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld. De andere verdachte die werd aangehouden, is weer op vrije voeten. Hij is nog wel verdachte.
De verdachte die in bewaring is gesteld, is een 22-jarige man uit Alblasserdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in de Maasstraat in Alblasserdam op 13 november vorig jaar. Aan de schietpartij ging mogelijk een verkeersruzie vooraf.
De politie meldt: “Het slachtoffer, een 32-jarige man uit Alblasserdam, werd die vrijdag rond 18.15 uur ingehaald door een ander voertuig dat voor zijn auto stopte. Toen de bijrijder van de andere auto uitstapte, stapte de 32-jarige man ook uit, waarna de bijrijder twee keer op hem schoot maar hem niet raakte. Na het schieten stapte de bijrijder weer in en ging de auto er vandoor richting het Maasplein.” Naar de precieze rol van de 22-jarige man wordt verder onderzoek gedaan.


Plannen voor nieuw gemaal ter inzage

hardinxveld-giessendam/kinderdijk • Waterschap Rivierenland heeft de Notitie Ontwerp Locatiebesluit met bijbehorend Milieu Effect Rapport (M.e.r.) opgesteld voor het nieuwe boezemgemaal en -kanaal in Hardinxveld. De locatie ten oosten van de bebouwde kom van Hardinxveld blijkt na een uitgebreid vergelijkingsonderzoek de beste plek te zijn voor het nieuwe gemaal voor de afwatering van de Alblasserwaard.

Om het water daar te krijgen, zal een nieuw kanaal aangelegd worden tussen de Giessen en de Beneden Merwede. De rapporten liggen van 15 januari tot en met 26 februari 2021 ter inzage op het waterschapskantoor aan de Blomboogerd 1 in Tiel, maar zijn ook online te downloaden via https://bit.ly/3icL3s1. Op beide stukken kan iedereen een inspraakreactie geven.

In de Notitie Ontwerp-Locatiebesluit zijn de drie locatie alternatieven Groot-Ammers Sluis, Groot-Ammers West en Hardinxveld nader toegelicht. De effecten op doelbereik, kosten, milieu/omgeving en draagvlak zijn op hoofdlijnen beschreven. In de bijbehorende M.e.r. (fase 1) staan de (milieu)effecten en alternatieven van het project uitgebreid beschreven.

Het waterschap verwacht het nieuwe gemaal met een capaciteit van 1200 kuub per minuut vanaf 2026 in gebruik te kunnen nemen. Het waterschap organiseert op 4 februari een digitale bijeenkomst om de omgeving een toelichting te kunnen geven op het locatiebesluit, de terinzagelegging en de vervolgstappen van het project. Direct betrokkenen zijn per brief uitgenodigd hiervoor.

Kinderdijk
De afvoer van al het water in de Alblasserwaard via Kinderdijk verloopt moeizaam door de grote afstand die het water af moet leggen, de westelijke tegenwind en de smalle delen en flessenhalzen in de boezem. Door een nieuw gemaal in de Overwaard te realiseren in de oostelijke helft van de Alblasserwaard, hoeft niet alles meer naar Kinderdijk.