'Niet zomaar hek rond molens'

kinderdijk • Open, half open of gesloten; de raden van Alblasserdam en Molenlanden bespraken vorige week dinsdag de toegankelijkheid van het Kinderdijkse molengebied.

Al langer speelt het afsluiten van het nu nog vrij toegankelijke gebied als één van de mogelijkheden. Die optie kwam tijdens de online bijeenkomst ook op tafel. Gebiedsregisseur Eric Spaans stipte het voordeel van het goed kunnen reguleren van het aantal bezoekers aan als grootste voordeel, maar: “Steeds meer hebben we het besef gekregen dat je niet zomaar een hek om de molens heen kunt zetten. Het brengt grote consequenties voor veel partijen met zich mee, waar je een oplossing voor moet vinden. Juridisch gezien moet je heel goede argumenten hebben; op welke grondslag doe je het?”

Duidelijk is wel dat omwonenden vrij toegang blijven houden tot het molengebied. Spaans gaf aan dat dat sowieso gaat gelden voor inwoners van Kinderdijk, de West Kinderdijk in Alblasserdam en de Lekdijk tot aan molen De Regt in Nieuw-Lekkerland.

“Wie omwonende is, moet in de politiek worden vastgesteld. Het is nog niet duidelijk of de overige inwoners van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland ook onbeperkt toegang houden. Dit vraagstuk vergt nog een politiek debat.”

Daarnaast bespraken de raadsleden in kleine groepjes de optie om het gebied open te houden. Een cruciale rol speelt daarbij het nieuw te realiseren transferium in Alblasserdam. Dat moet de enige parkeermogelijkheid worden. Geen parkeerkaartje voor de auto, geen toegang tot Kinderdijk.
Door die kaartjes online te verkopen, ontstaat er een virtueel hek. Bij de half open optie wordt er verschil gemaakt tussen de huidige betalende bezoekers, die het complete programma van de Stichting Werelderfgoed meekrijgen, en passanten die alleen door het gebied willen wandelen en fietsen. Die laatste groep zal - uitgezonderd omwonenden - ook een bijdrage moeten gaan betalen.

Een beslissing werd nog niet genomen. Doe Mee Molenlanden is er al wel uit. Berend Buddingh: "Wij gaan voor een radicale oplossing: afsluiten. Het is een beperkt gebied en zo kun je de bezoekersstromen reguleren, waarbij de inwoners de winnaars kunnen zijn.” Corné Egas (SGP Molenlanden) stelde juist: "Hou het gebied open, behalve op piekdagen als Tweede Paasdag.”


Papendrechtse Jorien Besemer opnieuw succesvol in quiz, ditmaal in Beat the Champions

papendrecht • Na De Zwakste Schakel en 50/50 heeft Jorien Besemer opnieuw met succes deelgenomen aan een tv-quiz. Zondagavond was te zien dat de Papendrechtse 9000 euro won in het RTL4-programma Beat the Champions, gepresenteerd door Chantal Janzen.

De hoogzwangere Jorien Besemer -inmiddels bevallen van een zoon- beantwoordde in het eerste deel van de quiz haar vijf multiple-choicevragen goed en koos ervoor in de finale de strijd aan te gaan met drie van de vijf panelleden. Inzet: 9000 euro.

Een verstandige keuze, want Jorien slaagde met glans. Ze hield zelfs nog 23 seconden over.