• Een foto van een vorige opruimactie in Alblasserdam.
• Een foto van een vorige opruimactie in Alblasserdam. Foto: Aangeleverd

Zwerfafvalopruimactie op 16 januari

alblasserdam • Op zaterdag 16 januari wordt er een nieuw zwerfafvalopruimactie gehouden in Alblasserdam.

“We hebben natuurlijk nog steeds met het coronavirus te maken, dus het opruimen gaat op dezelfde manier als afgelopen september”, meldt Peter van der Spoel, die de actie voor de zevende maal organiseert.


Het is de bedoeling dat Peter bij iedereen die zich aanmeldt als deelnemer aan de opruimactie, alle benodigde spullen voor het opruimen persoonlijk thuis kom brengen in de periode voor zaterdag 16 januari. De spullen die thuisbezorgd worden, zijn een hesje, grijper, handschoenen, vuilniszakken, plattegrond van de wijk en een door Plus van Holten beschikbaar gestelde Mueslireep. Alle hergebruikte spullen zijn na de vorige actie netjes gewassen.


Eigen wijk

Op zaterdag 16 januari kunnen de deelnemers van 09.30 tot 12.00 uur in de eigen wijk gaan opruimen. In iedere wijk zal er één deelnemer met de andere deelnemers in de wijk afspreken (per email of app) wie waar gaat opruimen. Ook deze keer worden de gevulde vuilniszakken door Peter van der Spoel opgehaald met een busje.


Verder zijn er de volgende instructies: gaat er met een groepje opgeruimd worden, let er dan op dat je 1,5 meter afstand houdt. Gebruik de meegeleverde handschoenen en draag een hesje voor je veiligheid.

Helaas is er ook dit keer geen samenkomst voor een groepsfoto. Peter: “Dat is te lastig in deze tijd en ik wil gewoon geen risico voor de deelnemers.”


Spullen ophalen

Na afloop gaat hij vanaf 13.00 uur bij alle deelnemers langs om de uitgeleende materialen weer op te halen. “Dan geef ik op dat moment iedere deelnemer de McDonald’s-tegoedbon voor een product naar keuze. Die bon is een jaar geldig. Mocht er iemand niet thuis zijn, dan spreken we een ander moment af.”


Plus van Holten heeft een Pluswaardebon beschikbaar gesteld van 20 euro en twee bossen bloemen. Na de verloting brengt Peter van der Spoel die meteen naar de winnaar.


Bakkerij J. van der Wegen stelt een taart beschikbaar die ook na afloop verloot wordt. Iedere deelnemer kan maar één keer uitgeloot worden.

Peter: “Ik denk dat zaterdag 16 januari een mooi moment is om het jaar goed te beginnen en met het gezin een nuttige bezigheid te verrichten. En je krijgt er ook nog iets voor terug. Het belangrijkste is het signaal wat ik wil afgeven met de actie. Samen kunnen we sterk zijn en het gaat om de toekomst!”


De inschrijftermijn voor de schoonmaakactie sluit op vrijdag 15 januari om 12.00 uur.