Bij de dagopvang maakten de kinderen een mooi spandoek voor de nieuwbouw
Bij de dagopvang maakten de kinderen een mooi spandoek voor de nieuwbouw Foto:Hannie Visser-Kieboom

Nieuwendijk omarmt nieuwe school

Nieuwendijk • Bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe school wordt met iedere klap de herinnering aan de oude school verder uitgewist. De school die vijf jaar geleden nog het predikaat zeer zwak kreeg, is weer terug op niveau en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Zo wordt de nieuwe Regenboogschool dan ook een nieuwe start voor het basisonderwijs in het dorp.

Na het predikaat zeer zwak in november 2016 verlieten dertig leerlingen de school, maar directeur Arnold van Ooijen weet dat thans weer 98 procent van alle kinderen in Nieuwendijk kiest voor de school in het eigen dorp. En daar hebben hij en het team in de voorbije jaren hard voor gewerkt. “Nadat het vijf jaar geleden misging, heeft hier eerst een interim directeur gewerkt, voordat ik kwam. Ik ben direct gaan bouwen aan het verbeteren van het pedagogisch en didactisch handelen van het de leerkrachten. Dat resulteerde dit jaar in een CITO-score boven het landelijk gemiddelde. De nieuwe werkwijze vraagt meer van leerkrachten en betekent het loslaten van vaste methodes die vooral veiligheid geven. Het klassikaal onderwijs kreeg jarenlang teveel aandacht. Leerkrachten gaan zich dan blindstaren op hun eigen manier van werken en houden te weinig oog voor onderwijsvernieuwing. We hebben nu veel meer elk kind apart in beeld en kijken wat het nodig heeft. Dat vergt vooral organisatie en meekijken. Voorheen was het manco dat wel actief werd lesgegeven, maar dat er weinig zicht was op het effect voor de leerlingen. Terwijl de trend is om meer in te spelen op differentiatie.” Sinds 2019 is de Regenboogschool onderdeel van de Stroming, de koepel van protestants christelijke scholen in de regio. “Als eenpitter is je netwerk kleiner. In de Stroming tref je meer collega’s in breder verband en dat heeft toch invloed op je onderwijsvisie. Het moet altijd een lerende beweging blijven."
Naast het verbeteren van de onderwijsresultaten mocht Van Ooijen zich met zijn team ook buigen over de bouw van een nieuwe dorpsschool. Hij is echt blij dat is gekozen voor nieuwbouw en niet voor het renoveren van de oude school, zoals de gemeente aanvankelijk wilde. “In de oude school is alles gebeurd. Het was echt een oude jas geworden. Het fijne is dat met de nieuwe school straks de geschiedenis van de oude school is verdwenen. Die school was nog traditioneel ingericht met lokalen langs lange gangen, terwijl een school moet aansluiten bij het onderwijsconcept van passend onderwijs. We hebben met het team echt nagedacht wat voor school we willen. Het moest een open school worden met open lokalen en lesruimtes. Met schuifdeuren kunnen we alles aan elkaar verbinden en straks gaan werken met stamgroepen. Zo breek je met het werken in vaste groepen, maar zoek je meer verbinding.”
Van Ooijen werkt al langer bij de Stroming. Zo begon hij in 2007 als directeur op het Baken in Werkendam en later combineerde hij dat met de Ark in Meeuwen. Daarnaast koos hij voor het basisonderwijs in de Alblasserwaard. Daar werkt hij nog altijd de helft van de week. De andere helft is hij directeur op de Regenboogschool. Zelf voor de klas staan, past daar niet meer bij. "Ik heb genoten van het lesgeven, maar dit werk trekt me meer. Het biedt meer vrijheid en is door de diversiteit heel boeiend.”
Op de Regenboogschool werken twintig leerkrachten, die nu lesgeven in de tijdelijke unit van twee verdiepingen. "We zijn er in deze tijdelijke school al op vooruit gegaan. We zijn veel meer betrokken bij elkaar en komen elkaar vaker tegen. De sfeer is echt veel prettiger”, zo ervaart Van Ooijen zelf. De 240 leerlingen maken nog wel gebruik van het oude schoolplein en het bestaande fietsenhok. In de nieuwe school worden elf lesruimtes gebouwd en twee ateliers voor kook-, kunst- en crealessen. Tevens wordt een nieuw kinderdagverblijf van Trema gebouwd. De peuters van 0-2 jaar worden tijdelijk opgevangen in Sleeuwijk en komen na de bouw weer terug naar Nieuwendijk. Verder wordt de school net als voorheen rechtstreeks verbonden aan de bibliotheek en sporthal de Iris. Van Ooijen verhuist het liefst in de zomer van 2022 naar de nieuwe school, maar houdt ook rekening met een verhuizing in de herfstvakantie.

Hannie Visser-Kieboom