• Mijzo wil de ouderenzorg anders organiseren.
• Mijzo wil de ouderenzorg anders organiseren. Foto: Martine v/d Moolen

Mijzo: ouderenzorg van de toekomst

regio • De ouderenzorg in Nederland staat voor grote uitdagingen. Dat heeft alles te maken met de steeds groter wordende groep ouderen. In het gebied tussen Breda, Gorinchem, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg geeft zorgorganisatie Mijzo vanuit 26 zorglocaties en met wijkverpleging, revalidatie en eerstelijnsverpleging invulling aan de ouderenzorg van de toekomst.

In januari 2021 is Mijzo ontstaan uit een fusie van de drie zorgorganisaties De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring. Het samengaan had volgens bestuurder Mireille de Wee alles te maken met de wens om mensen dichtbij huis de juiste zorg te kunnen blijven bieden. 

“Belangrijk hierbij is dat ouderen zoveel mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en op eigen wijze invulling kunnen geven aan hun leven.”

Verantwoordelijkheid

Ze vertelt hoe Mijzo aanjager is van de transformatie in de zorg. “De ouderenzorg kan niet blijven zoals deze nu is. Er is een grote toename van het aantal ouderen en er zijn onvoldoende mensen om de huidige zorg te kunnen blijven bieden. We hebben geen keuze. We moeten de zorg voor ouderen anders organiseren. Mijzo voelt deze verantwoordelijkheid, maar het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het is tijd om het echt anders te gaan doen.”

Positieve gezondheid

Mijzo gaat in haar benadering uit van positieve gezondheid. “We benadrukken wat iemand nog wel kan en gaan zo gezondheidsuitdagingen aan. We hebben daarin allemaal een rol, niet alleen de zorgprofessionals. Samenredzaamheid is de weg naar een betekenisvolle oude dag. Wat is er nou mooier dan een samenleving die niemand uitsluit en alle generaties omarmt?”

Innovatie

Mijzo geeft invulling aan de ouderenzorg met innovatieve zorgideeën, zoals nieuwe woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis. Maar ook met technologische ontwikkelingen en met zorgteams die bestaan uit een mix van professionele zorgverleners en informele zorg. “We hebben een taak om bij te dragen aan het gezonder ouder worden. We stimuleren mensen om hun eigen keuzes te maken en om met hulp van hun netwerk, technologie en actieve ondersteuning langer actief thuis te blijven wonen. Mijzo levert zorg die echt nodig is. Thuis of in één van de zorglocaties. Samen zijn we in staat om invulling te geven aan deze grote maatschappelijke opgave.”

Werken bij Mijzo

De fusie heeft Mijzo aantrekkelijker gemaakt voor huidige en nieuwe medewerkers. "Dat geldt niet alleen voor de zorgfuncties, maar ook voor functies zoals ICT'ers en innovators. We zijn met de toekomst bezig en zoeken samen met medewerkers naar innovaties in de zorg. We willen talenten optimaal inzetten en medewerkers gezond en met plezier laten werken. Door de inzet van technologie maken we het werken makkelijker en het leven van cliënten fijner. Zo moedigen we iedereen aan om te experimenteren, te leren en met lef te ontdekken.”