Nieuw perspectief op samen ouder worden

Dussen • Collectief bouwproject ‘Het Perspectief' werpt een nieuwe blik op samen ouder worden.

In Dussen is in juni 2021 op initiatief van een aantal vitale oudere dorpsbewoners een nieuw woonproject gestart met de tijdelijke naam ‘Het Perspectief'. Op een ruim stuk grond in Dussen willen de initiatiefnemers een gezamenlijk duurzaam woonproject bouwen met collectieve voorzieningen zoals een gemeenschappelijke woonruimte, een moestuin en bijvoorbeeld logeerruimte. De initiatiefnemers geven gelijkgestemde ouderen uit de gemeente Altena de kans om dit project samen in te vullen.

De woningen zullen volgens de laatste duurzame bouwmethoden gebouwd worden en bieden een veilig, warm onderkomen voor zowel stellen als alleenstaanden. Dico Roubos, de eigenaar van het terrein en tevens bewoner en ondernemer uit Dussen, is in gesprek met de gemeente over de vraag of het mogelijk is op het terrein 30 woningen te realiseren voor ouderen. Naast de bouw van een klein gebouw met appartementen, is hij bereid om een groot gedeelte van het terrein beschikbaar te stellen voor het initiatief ‘Het Perspectief'. Dico voelt zich erg verbonden met de achterliggende gedachte van het initiatief: "Ik zie veel vereenzaming en vergrijzing in het dorp. Jongeren trekken weg om elders een starterswoning te zoeken. Dit soort initiatieven verbeteren de doorstroming en woongenot van alle inwoners, jong en oud.”

De gemeente Altena heeft aangegeven dit project graag te willen faciliteren. Wethouder Shah Sheikkariem sprak zich na een eerste kennismakingsbijeenkomst positief uit: "Dit project past bij de visie van de gemeente met betrekking tot de leefbaarheid en doorstroming in de dorpen van onze gemeente. Als wethouder word ik heel enthousiast van dit soort initiatieven.”
Het collectief gaat het plan nu verder in ontwikkeling brengen en zal dat doen in samenspraak met de gemeente en Dico Roubos. Op 9 december 2021 zal er een informatieavond worden georganiseerd in Dussen. Aanmelden kan via
cpo.perspectief@gmail.com.