• De extra lichtinval door de drie grote ramen zorgt voor een vriendelijkere uitstraling van de aula.
• De extra lichtinval door de drie grote ramen zorgt voor een vriendelijkere uitstraling van de aula. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Metamorfose voor Nieuwendijkse aula

Nieuwendijk • Met het doorknippen van het sierlijke, witte lint, verrichtte wethouder Roland van Vugt de officiële openingshandeling van de geheel vernieuwde aula op de begraafplaats in Nieuwendijk. Begrafenisvereniging Onderlinge Hulp had kosten nog moeite gespaard om de aula een vriendelijkere uitstraling te geven.

Foto's van het oude interieur laten zien hoeveel lichter de aula is. Een klein raam werd vervangen door drie grote ramen, het donkere spreekgestoelte werd weggehaald en alle donkere eiken deuren zijn vervangen door glazen deuren. De spreuk 'Wie in mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven' is vervangen door een prachtige, bijna wandvullende foto van een Biesboschtafereel. Het zorgt voor een zee van licht, in een ruimte waar doorgaans somberheid de overhand heeft. Samen met een binnenhuisarchitect werden de smaakvolle, grijze stoelen en bankjes uitgezocht. Voorzitter Hans Heiblom is trots op het resultaat. "We zijn een halfjaar bezig geweest met de renovatie. Het donkere interieur was echt gedateerd. We hebben het grondig aangepakt met een nieuwe keuken en aanpassing van de familiekamer."
De begrafenisvereniging heeft 695 leden in Nieuwendijk en wie lid is, wordt begraven op de begraafplaats met eeuwigdurend grafrecht. Alleen mensen die in het dorp wonen, kunnen lid worden van de vereniging. Jaarlijks vinden zo'n 25 tot 30 begrafenissen plaats vanuit de aula, die veertig jaar geleden is gebouwd. Voorheen werd de catering tijdens begrafenissen verzorgd door vrijwilligers, maar sinds kort is dit uitbesteed aan een cateraar. "Mensen willen soms meer dan alleen koffie met cake en dat kunnen we nu ook verzorgen", zo vertelt Heiblom. Het renoveren van de aula kostte zo'n twee ton. Naast een subsidie van de gemeente werden leden gevraagd een extra bijdrage te betalen.
Wethouder Roland van Vugt mocht de gerenoveerde aula officieel openen. "We hebben zestien begraafplaatsen in de gemeente Altena, maar Nieuwendijk is echt een uniek dorp, dat alles in eigen beheer wil doen. Zelfs de zorg voor de overledenen. Daar is veel waardering voor." Zaterdagmiddag werd open huis gehouden in de aula. Veel (bestuurs)leden en vrijwilligers kwamen een kijkje nemen.

Hannie Visser-Kieboom