• De laatste editie van het streekfestival was in 2019.
• De laatste editie van het streekfestival was in 2019. archieffoto: Jan Noorlandt

Muzikanten staan te popelen

"We zijn er klaar voor”, zegt André Lankhaar, die samen met Pieter van Loon het bestuur vormt van Stichting Altena Streekfestival. Maar liefst twintig brassbands, harmonie- en fanfareorkesten uit Altena mogen zaterdag in dorpshuis Tavenu in Nieuwendijk hun eigen vrij gekozen nummers ten gehore brengen. Alleen de verenigingen uit Werkendam en Genderen zijn absent. Blijheid bij de deelnemende korpsen dat er weer muziek kan worden gemaakt. Lankhaar: "Het ijkpunt voor ons was dat de anderhalvemeterregel afgeschaft werd. Anders had het niet door kunnen gaan.” Het is voor de 48e keer dat het streekfestival gehouden wordt. En ze staan te popelen hoor, al die muzikanten die vanwege de coronamaanden thuis in hun eentje hun muziekinstrument mochten bespelen. Lankhaar weet het uit ervaring. Ook de bassist van het Andels Fanfarecorps moest zo behelpen. Alleen spelen thuis zonder de aanwijzingen van een dirigent en zonder de gezelligheid van de andere orkestleden. "We zijn allemaal heel blij dat we weer mogen. Samen weer muziek maken. Het streekfestival is voor de meesten een eerste optreden na de lockdown. De meeste muzikanten zien het elk jaar ook als een soort reünie.” De editie van dit jaar is anders dan anders, legt Lankhaar uit. "Dit jaar geen wedstrijdelement. Dus de Altena Cup blijft nog even in handen van Altena Brass, de winnaar van 2019. Elk orkest speelt een vrij gekozen programma. Wel krijgen de musici van jurylid Joop Nijholt na afloop wat nuttige tips. Alleen het optreden van Altena Brass, brassband Oefening en Uitspanning en brassband Kunst en Vriendschap wordt anders beoordeeld. Die korpsen hebben de jury gevraagd wat meer puntjes op de i te zetten, omdat ze een week later meedoen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de brassarena van TivoliVredenbrug in Utrecht.”
Om het streekfestival wat vaster aan de grond te zetten is dit jaar Stichting Altena Streekfestival opgericht. “Om niet elk jaar het wiel te moeten uitvinden. En natuurlijk met het oog op dat het evenement niet gaat verdwijnen. We willen in principe als stichting het festival elk jaar in Nieuwendijk houden en dan telkens met de hulp van één of twee verenigingen, die hand- en spandiensten verrichten. Dit jaar zijn Andels Fanfare Corps (AFC) en Nooit Gedacht uit Almkerk de verenigingen die dat doen. Zo hopen we continuïteit te behouden.”
Het festival begint zaterdag om 9:30 uur. De verwachting is dat het festival omstreeks 19:00 uur door wethouder Hans Tanis kan worden afgesloten. Om toegang te krijgen moeten bezoekers een testbewijs of de Coronacheck QR-code met legitimatiebewijs kunnen overleggen.