Deel 29 van Historische Reeks

regio • Deel 29 van de Historische Reeks verschijnt vandaag (donderdag).

Oktober is de maand van de geschiedenis. Mooi dat juist in deze maand deel 29 van de Historische Reeks verschijnt, met een verrassende variatie aan verhalen over de geschiedenis van Altena en Heusden, vanaf de middeleeuwen tot nu. 

Over de voortdurende strijd tegen het water, de terdoodveroordeling van een Veense schoolmeester door verwurging in 1730, de afscheidsbrief van een schoenmaker die in 1813 in het leger van Napoleon diende. 

Dick van Vugt schreef zijn herinneringen op aan de bewoners van de Maasdijk in Giessen in de eerste helft van de 20e eeuw. Waardevol zijn ook de herinneringen aan Werkendam in de periode 1918-1934, die Cees de Gast vond in een notulenboek van de ARP. 

De bundel bevat ook boeiende sagen, volksverhalen met een historische kern die over de dorpen in Altena werden doorverteld, zoals die van de heuveltjesheks in Rijswijk en van Jan Claesen de trompetter uit Andel. De tijd van armoede en crisistijd die de plaatsen Veen en Wijk en Aalburg in 1841-1849 trof wordt niet vergeten.  

Opmerkelijk zijn de verhalen over het buurt- en vormingswerk in de gemeenten Eethen en Aalburg in de periode 1970-1976. Geweldig dat zo veel mensen zorgden voor een bijdrage. Vanaf 21 oktober ligt deel 29 van de Historische Reeks met 390 bladzijden in de winkels.