• V.l.n.r. Justin Sluijter, Thomas Knoop en Thom Kortenoever.
• V.l.n.r. Justin Sluijter, Thomas Knoop en Thom Kortenoever. Foto: Dick Aanen

Walk of Fame voor Typhoontalenten

gorinchem • Het was één van de hoogtepunten tijdens de opening van de gerenoveerde accommodatie. 

Het drietal was dit jaar zeer succesvol tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor de jeugd. Giessenburger Kortenoever werd in de categorie U18 derde op het onderdeel discus met een worp van 48 meter en 35 centimeter. 

Justin Sluijter veroverde zilver bij de categorie U20 met een sprong van 7 meter 19 en Thomas Knoop pakte in dezelfde categorie goud bij het onderdeel speer met een worp van 65 meter en 56 centimeter. Even daardoor hadden ze op het atletiekveld een demonstratie gegeven van hun specialiteit, toegejuicht door zo'n 150 belangstellende leden, sponsoren, vertegenwoordigers van sportverenigingen, de wethouder van sportzaken en vele anderen. 

Opening

Na de demonstratie volgde de uiteindelijke opening door voorzitter Cor van Vlaanderen, gelankeerd door ereleden Paul Peet en Remi Bakker. Remi Bakker (83) geeft al 25 jaar trainingen bij Typhoon. Maar hij is ook één van de vaste steunpilaren van de klusploeg op woensdag. Paul Peet heeft een nog veel langere staat van dienst bij Typhoon. In 1968 verzorgde hij de eerste trainingen van de Anti Buikjes Club en 53 jaar later is hij nog steeds actief met een stel fanatieke sportievelingen op de zaterdagmorgen. 

Naast voorzitter Van Vlaanderen werd het woord ook gevoerd door Rob de Bruin, directeur van aannemersbedrijf Van der Pijl BV en door Bert Vreeswijk. Van der Pijl heeft het gebouw gemaakt. "Het oude gebouw van Typhoon was 45 jaar oud, gebouwd in een periode dat energiebesparing nog geen issue was", zegt secretaris Ruud Zaal, de stuwende kracht achter de renovatie. "Het gebouw was echt aan vernieuwing toe." Allerlei plannen passeerden de revue. Nadat een bouwcommissie een program van eisen had opgesteld, werd Katrien Koppers gevraagd als architect. Het bestuur was razend enthousiast over haar ontwerp, waarin de nieuwe goed geïsoleerde buitenschil om het bestaande gebouw werd getrokken. 

180 graden zicht

"Het ontwerp is echt prachtig", zegt Ruud Zaal. "Vanuit de kantine heb je 180 graden zicht op de baan, vooral 's avonds met de lampen aan levert dat een prachtig schouwspel op." Ook Anton Gelderblom heeft veel bijgedragen aan de nieuwbouw. Onder zijn bezielende leiding is het krachthonk omgetoverd tot een moderne fitnessruimte, terwijl ook het materiaalhok veel groter en overzichtelijker is geworden.

Vrijwilligers

Eind 2018 kreeg het bestuur groen licht van de ledenvergadering. "Uiteindelijk is het werk gegund aan Van der Pijl. Directeur Rob de Bruin is iemand die precies aanvoelt wat een vereniging als Typhoon nodig heeft."  Naast de professionals werd bergen werk verzet door de leden zelf. Ruud Zaal: "Elke zaterdag was hier een club van zo'n 10 tot 15 vrijwilligers aan de slag. Dat heeft ons zeker 100.000 euro bespaard op de totale bouwsom." Bij de financiering had Typhoon de mazzel dat de rente inmiddels historisch laag was. "Bovendien hebben we optimaal gebruik kunnen maken van de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Voor de nieuwbouw ontvingen we 20% subsidie. En die onderdelen waarbij oude gedeelten zijn verduurzaamd nog eens 15% extra." De werkzaamheden begonnen vorig jaar maart en het werk werd rond 21 september 2020 opgeleverd. Lange tijd mocht er door corona slechts op beperkte schaal gebruik worden gemaakt van de accommodatie. 

Buitenruimte

Naast het gebouw is ook de buitenruimte aangepakt. Er is een ruime fietsenstalling gecreëerd en bovendien is er prachtige beplanting aangebracht. Bijkomend voordeel is dat vanuit de baan en het terras ook de fraaie wipmolen op het Gorcumse sportpark weer zichtbaar.