College stemt in met de plannen voor aardgasvrij Altena

altena • Het college van burgemeester en wethouders van Altena heeft ingestemd met de concept-warmtevisie.

In de visie staat de route naar een aardgasvrij Altena. Het plan is opgesteld samen met inwoners, ondernemers, organisaties, woningcorporaties en netbeheerder Enexis. De conceptvisie gaat nu naar de gemeenteraad. De raad kan wensen en bedenkingen op de plannen aangeven. In Nederland zijn doelen vastgesteld om de uitstoot van CO2 te verminderen. In het Klimaatakkoord zijn daarover afspraken gemaakt. Eén van die afspraken is dat alle gebouwen in Nederland voor 2050 van het aardgas af zijn. In een warmtevisie moeten alle gemeenten in 2021 aangeven hoe ze aardgasvrij worden. “De warmtevisie is een belangrijke stap naar hoe we samen werken aan de overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen”, zegt wethouder Roland van Vugt. “Draagvlak en betaalbaarheid zijn daarbij heel belangrijk. We beginnen bij woningisolatie, omdat we daarmee een eerste grote stap maken. We werken bij deze opgave nauw samen met inwoners en woningcorporaties.” 


Het grootste deel van de woningen in Altena is nog aangesloten op het gasnet, zo’n 22.000 woningen. Hiervan zijn ongeveer 5000 woningen van woningcorporaties. Altena kiest voor een stapsgewijze aanpak. Tot 2030 concentreert de gemeente zich op het isoleren van 3000 woningen tot minimaal energielabel B. Dat is nodig om de overstap naar aardgasvrij te maken. Bovendien wordt hiermee al veel aardgas bespaard. Tegelijk kijkt Altena naar kansen om waar mogelijk al huizen op een andere manier te verwarmen. Na 2030 wordt ingezet op het daadwerkelijk aardgasvrij maken van woningen. 


De warmtevisie ligt niet voor 30 jaar vast. Iedere vijf jaar bekijkt Altena de plannen opnieuw. Zijn er nieuwe ontwikkelingen of technieken? Nieuwe inzichten of ervaringen? Daar wil de gemeente de plannen op aan kunnen passen. In Altena zijn verschillende alternatieven mogelijk. Bijvoorbeeld woningen collectief aansluiten op een lokaal warmtenet of een individuele oplossing in de vorm van all-electric, bijvoorbeeld met een warmtepomp. In wijken met veel historische gebouwen en in buitengebieden zijn deze oplossingen lastig of erg duur. Dan kan biogas of waterstofgas een optie zijn. Dat is tot 2030 niet realistisch, omdat deze duurzame gassen te duur zijn en niet voldoende beschikbaar zijn. Altena gebruikt de periode tot 2030 om te leren en kennis op te doen over technieken. Om Altena uiteindelijk aardgasvrij te maken is een mix van oplossingen nodig, aldus de gemeente. 


Als de gemeenteraad de warmtevisie eind dit jaar vaststelt, wordt in 2022 nagegaan welke buurten willen en kunnen beginnen met verduurzamen. "Samen met die buurten en betrokken partijen maken we buurtuitvoeringsplannen", beschrijft de gemeente. Doel is om tot 2030 met maximaal drie buurtuitvoeringsplannen te maken en deze uit te voeren.