Kunstevenement houdt politiek bezig

altena • De SGP in Altena is ‘zeer onaangenaam verrast’ dat het gemeentehuis in Almkerk aanstaande zondag 19 september geopend is voor het culturele evenement Altena in Beeld.

Altena in Beeld is de eerste tentoonstelling van Stichting KunstinAltena en vindt ook zaterdag 18 september plaats in en rond het gemeentehuis. De SGP heeft niet zozeer moeite met dat de gemeente een vergunning verleend heeft voor het evenement - ‘hoewel wij daar als fractie van de SGP nooit achter kunnen staan’ -, het bezwaar van de partij richt zich met name op het feit dat een openbaar gebouw als het gemeentehuis op deze zondag ter beschikking wordt gesteld aan een ‘dergelijk cultureel evenement’.
De SGP heeft het college om opheldering gevraagd over deze kwestie. De partij wil bijvoorbeeld weten aan welke criteria de aanvraag voor Altena in Beeld is getoetst, of de zondag ook nog heeft meegespeeld in de afwegingen en of tijdens het evenement ook ambtenaren worden ingezet. Fractievoorzitter Theo Meijboom hoopt dat het college de vragen ‘in dit bijzondere geval’ uiterlijk vrijdag kan beantwoorden. Ook de fractie van Pauline van den Tol heeft de kwestie inmiddels aangekaart bij het college. De Werkendamse politica vindt onder meer dat het gemeentehuis 'niet zomaar te pas en te onpas kan worden gebruikt voor allerlei doeleinden'.

Progressief Altena vindt het initiatief van Stichting KunstinAltena juist 'lovenswaardig' en staat volledig achter de medewerking die het gemeentebestuur hieraan geeft. "Het gemeentehuis is wat ons betreft niet uitsluitend een pand voor werken en vergaderen", stelt fractievoorzitter Kees de Waal. "Het 'Huis van de Gemeenschap' is van ons allemaal en leent zich prima voor ontmoetingen tussen inwoners onderling en voor kennismaking met het rijke aanbod aan kunst en cultuur in Altena." Progressief Altena wil graag weten of het het college bereid om in samenwerking met lokale partners het gemeentehuis in het weekend vaker open te stellen. Dit om de ambities uit de unaniem door de raad vastgestelde cultuurvisie verder vorm te geven, aldus De Waal.