• De handtekeningen werden maandag aan de wethouder overhandigd.
• De handtekeningen werden maandag aan de wethouder overhandigd. Foto: Jan Noorlandt

Andel peilt draagvlak voor grootschalige huisvesting

'Het gaat niet om ons gelijk'

andel • Het resultaat daarvan werd maandagavond op het gemeentehuis overhandigd aan wethouder Shah Sheikkariem. Met de handtekeningenactie hopen Ellen van Bergeijk, Sandra Sterrenburg en Mariëlle Zijlmans voor de gemeente Altena inzichtelijk te maken wat het draagvlak is voor de plannen van orchideeënkweker Gerben van Giessen. Zij zijn de initiatiefnemers van de handtekeningenactie, die afgelopen week gehouden werd in het dorp. “Uiteindelijk moet het ertoe leiden dat die grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in Andel van de baan gaat”, zegt Van Bergeijk. “We willen mensen met de handtekeningactie niet overtuigen. Het gaat niet om ons gelijk, maar om ons geluk. Als mensen een andere mening hebben over de plannen, dan mag dat. We willen echt het draagvlak toetsen.” Ze benadrukt dat het niet om de arbeidsmigranten zelf gaat, maar om de grote aantallen die bij Butterfly Orchids gevestigd gaan worden. Het gaat om enkele honderden werknemers, die door uitbreiding van de orchideeënkwekerij nodig zijn. Van Giessen zou bij zijn bedrijf eerst arbeidsmigranten van andere ondernemers onderdak willen bieden, alvorens hij begint met de bouw van zijn nieuwe kassen, stelt Van Bergeijk. “Hij bouwt dus eerst het dak en dan pas de rest van het huis. Heel raar.” Ze merkt dat niet alle inwoners van Andel de juiste informatie hebben over dit dossier. Er is bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over het aantal arbeidsmigranten dat naar Andel komt en er zijn ook misverstanden over de rol die de gemeenteraad in het proces nog heeft. “Veel mensen denken dat de raad nog voldoende mogelijkheden heeft om in te grijpen, maar dat is niet zo. De politiek heeft het bestemmingsplan vastgesteld, de omgevingsvergunning wordt afgegeven door het college.” Zowel B&W als gemeenteraad hebben bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘steken laten vallen’, vindt ze. Daarnaast laat de communicatie te wensen over. Het doet Van Bergeijk denken aan het voornemen van de toenmalige gemeente Woudrichem uit 2016 om in Andel asielzoekers te huisvesten. “Dat is toen qua communicatie ook niet goed verlopen.”

Politiek en bestuur weigeren daarvoor officieel excuses te maken. Een motie van de VVD met die oproep haalde het vorige week dinsdagavond niet, terwijl het volgens Van Bergeijk wel een sterk signaal zou zijn geweest. “Dan laat je in ieder geval zien dat je over zelfreflectie beschikt.” Fractievoorzitter Pim Bouman is verrast dat de motie van zijn partij het niet haalde. "Inhoudelijk schiet Andel met sorry niets op, maar het had wel voor erkenning gezorgd", zegt hij. CDA'er Arno Bouman, die vorige week namens de coalitiepartijen het woord deed, noemt de motie 'te scherp geformuleerd'. "Bovendien komt het met die motie wel heel erg bij de gemeente te liggen, terwijl de initiatiefnemer de belangrijkste pion is." De gemeenteraad trok op advies van het college wél de beleidsregel arbeidsmigranten in. Die werd vorig jaar nog vastgesteld, maar in de praktijk blijkt dat de huidige beleidsregel niet voldoet aan de huisvesting zoals de gemeente dat voor ogen heeft, aldus het college. Voor de aanvraag in Andel verandert dat echter niets. "Binnen de reikwijdte die er nu nog is, zullen we er alles aan doen om Andel te helpen", stelt VVD'er Bouman. "Bij het afgeven van de omgevingsvergunning zijn er nog wel wat subjectieve haakjes, waarmee het aantal te huisvesten arbeidsmigranten naar beneden gebracht zou kunnen worden." Ook CDA'er Bouman ziet in die zin mogelijkheden. "Maar het zal een complex traject zijn. Er zijn altijd haakjes, maar de ondernemer heeft juridisch gezien een sterke stok achter de deur."


"Het is prettig dat het inzicht er is dat het beleid niet passend is", zegt Ellen van Bergeijk over het intrekken van de beleidsregel. "Dat betekent straks beter toepasbaar beleid voor andere kernen in Altena.”


Tom Oostra