Expositie met oude camera's

wijk en aalburg • In verzorgingshuis Wijkestein in Wijk en Aalburg is tot eind juni een expositie van oude fototoestellen te zien.

De verzameling oude fotocamera’s en foto’s en toebehoren zijn van Jules Faber uit Uden. De fotocamera heeft door de tijd heen altijd de bijzondere ontwikkelingen van de mens en zijn omgeving perfect weergegeven. De ontwikkeling van de fotografie en de wereld wordt in deze expositie in beeld gebracht, met naast de fotocamera’s, ook foto’s van bijzondere gebeurtenissen van 1890 tot 1990. In een tijdsbestek van telkens tien jaar en allerlei toebehoren zijn glasplaatnegatieven, fotorolletjes en flitslampjes te zien. Meer dan een eeuw historie die afgesloten werd door de introductie van de digitale camera. De expositie toont de eerste grote fotocamera met glasplaten uit 1880 tot de kleinere fotocamera met sluitertijdmechanisme, die weer opgevolgd werd door de digitale camera die uitkwam in 1999, met als laatste ontwikkeling, de disccamera, die eind jaren 90 gemaakt werd. Er zijn o.a. fotocamera’s van hout, karton, metaal en bakeliet te bewonderen, er zijn ook enige foto’s te zien van de Russische tsarenfamilie van omstreeks 1910. Maar ook de fotocamera met een 3D-effect uit 1913, de voorloper van de in de jaren 50 op de markt gebrachte Viewmaster, die later de basis vormde voor de ontwikkeling van de 3D-tv. Ook een zeer klein Japans spionagefotocamera uit de Tweede Wereldoorlog en ook andere bijzondere spionagecamera’s behoren tot de collectie. Het gaat o.a om een aanstekercamera, camera in een blikje Coca Cola en een pencamera.


De expositie is vanaf mei tot eind juni te zien in de vitrinekast in de hal van Zorgplein Maaswaarden, Azaleastraat 26 in Wijk en Aalburg en is tijdens de openingsuren gratis toegankelijk.