'Herdenken is de basis van onze vrijheid'

altena • "Aan de basis van echte vrijheid ligt het herdenken." Dat was de boodschap van burgemeester Egbert Lichtenberg dinsdag in zijn 4 mei-toespraak.

"Vandaag 76 jaar geleden. Het bericht dat Nederland bevrijd is, dringt langzaam tot in vele huiskamers door. De bezetter blaast de aftocht, en daarmee is Nederland officieel bevrijd", zo begon de burgemeester zijn toespraak.


"Bevrijd, maar hoelang duurde het voordat onze ouders en voorouders écht vrij waren? Hoelang duurt het voordat je jezelf hebt bevrijd van de wonden van jarenlange angst, voortdurende onzekerheid, van jarenlang op je hoede moeten zijn? Hoelang duurde het voordat je zonder pijn kon terugdenken? Vragen waarop wij geen antwoord kunnen geven. Wij kunnen er ons nauwelijks een voorstelling van maken. Toch moeten we dat proberen. Want alleen daardoor kunnen we (enigszins) begrijpen wat onze ouders en voorouders hebben meegemaakt, wat zij doorstaan hebben. Alleen dan kunnen we enigszins beseffen welke impact de oorlog op hen heeft gehad. En alleen dan kunnen we ons realiseren wat het is om bevrijd te zijn én vrij te zijn. Vrij te zijn om je mening te geven, vrij om je te laten horen. Vrij te zijn om te zijn wie je bent, je te gedragen zoals je wilt en te gaan waarheen je wilt."


Lichtenberg stond ook stil bij de impact van de oorlogsjaren op Altena. Bij de razzia's in Veen en het verhaal van de Merwedegijzelaars in Werkendam.


"Er zijn niet meer zoveel mensen die ons kunnen vertellen hoe dat was. Die onze vragen kunnen beantwoorden. Dat maakt het ook zo belangrijk dat wij luisteren naar hen die deze verhalen nog uit eigen ervaring kunnen vertellen." En: "Er zijn vandaag de dag gelukkig vele betrokken inwoners die deze verhalen in woord en daad door willen geven aan volgende generaties. Zij verdienen de ondersteuning van ons allemaal."


Aan het einde van zijn toespraak zei de burgemeester dinsdag: "In Nederland kijken we kritisch naar ons verleden. Steeds vaker kijken we met verwondering terug naar andere tijden. Waren wij dat? Hebben wij dat gedaan? Waarom? Kritisch terugkijken, onderzoek doen en samen afspreken hoe we dit voorkomen in de toekomst. Dat zijn wij verplicht aan onze slachtoffers."