'We gaan dit goed rechtzetten'

Aan de ene kant hoopt wethouder Paula Jorritsma dat niet veel ouders zullen reageren op de oproep om zich te melden als ze financiële problemen hebben door de toeslagenaffaire. Dat zou immers betekenen dat er in de gemeente Altena 'gelukkig' weinig probleemgevallen zijn. Aan de andere kant staat de deur van het gemeentehuis wagenwijd open, vertelt ze. "De bedoeling is dat we dit voor iedereen goed recht gaan zetten. Het is belangrijk om hier ruchtbaarheid aan te geven." Tegelijkertijd blijft een gemeente een overheidsinstantie, beseft Jorritsma. "En hoe je het ook wendt of keert, het vertrouwen in de overheid is mede door de toeslagenaffaire gekelderd. Dat wantrouwen is funest, dat heb je niet zomaar terug. En natuurlijk is het een taboe om over je schulden te praten. Mensen vertellen het liever niet als iets niet gelukt is. Ik ben blij dat we met Anita Hendriks een ervaringsdeskundige binnen Altena hebben, die ook nog eens in het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst zit."


Volgens de wethouder is de toeslagenaffaire een symptoom van een bredere problematiek die speelt in Nederland. "De vraag is hoe het zover heeft kunnen komen dat ouders zó de dupe worden van de werkwijze van de Belastingdienst. Voor mij gaat het hier om het gebrek aan tegenmacht. De overheid moet dienend zijn aan haar inwoners. We zijn geen BV Nederland."


Jorritsma pleit voor een minder ingewikkeld systeem. "De mensen die het het hardste nodig hebben, moeten vaak de meest ingewikkelde formulieren invullen om een toeslag te krijgen. Ik zou zeggen: maak het de mensen niet te moeilijk. We moeten het in de basis eenvoudiger maken." Of dat met de komst van een nieuwe regering gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Voorlopig is de discussie in Den Haag voornamelijk politiek. Zo werd vorige week lang gedebatteerd over de notulen van discussies binnen het kabinet over de toeslagenaffaire, die eerder openbaar werden gemaakt. Het demissionaire kabinet zette deze zeer ongewone stap naar aanleiding van de ophef over een reconstructie waar RTL Nieuws de week daarvoor mee kwam. Volgens RTL heeft het kabinet-Rutte III doelbewust informatie achtergehouden waar de Tweede Kamer om had gevraagd. Ook zouden ministers hebben geklaagd over lastige Kamerleden, zoals CDA'er Pieter Omtzigt. RTL baseerde zich op 'bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad'. Deze week werd ook bekend dat lang niet alle getroffen ouders hun compensatie van 30.000 euro op tijd krijgen.