Geen misstanden bij controles garageboxen

altena • De gemeente heeft vorige week woensdag samen met de politie, de douane en het UWV 25 garageboxen in Altena en verschillende locaties in de haven van Werkendam gecontroleerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Een maand geleden bleek dat ook al het geval. "We controleren preventief, omdat we uit onderzoek en van andere gemeenten weten dat garageboxen en opslaglocaties kwetsbare locaties zijn”, laat een woordvoerder van de gemeente Altena desgevraagd weten. "Ook geven we verhuurders voorlichting en gaan we met hen in gesprek. Bijvoorbeeld over het herkennen van criminaliteit, mogelijke gevaren en hoe zij de verhuur op een goede manier kunnen regelen. Dat werd ook woensdag door verhuurders en omwonenden positief ontvangen en gewaardeerd.”

Ook in Etten-Leur, Breda, Drimmelen en Oosterhout is vorige week gecontroleerd. In totaal zijn er 89 garageboxen en 196 opslaglocaties op industrieterreinen bezocht. Daarbij zijn onder andere drie antieke vuurwapens aangetroffen, 28 flessen lachgas, één illegale bewoning en afvaldumping inclusief asbest. Daarnaast zijn er nog nader te onderzoeken zaken door brandweer, het UWV, de OMWB en toezichthouders van de gemeente. Door gemeenten wordt regelmatig geconstateerd dat de opslaglocaties anders in gebruik zijn dat het bestemmingplan toelaat en deze bedoeld zijn om te gebruiken. In ernstige gevallen leidt dit tot gevaarlijke situaties, die niet alleen effect hebben op de gebruiker of verhuurder, maar ook op omwonenden. De integrale acties hebben een dubbel doel. Het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en het weerbaar maken van verhuurders. Pandeigenaren krijgen tips over hoe je een huurcontract het beste kan opstellen, dat betalingen altijd via de bank moeten verlopen en dat geen zaken gedaan kunnen worden als er geen ID-bewijzen van huurders zijn overlegd. Daarnaast kunnen verhuurders extra maatregelen treffen. Ook worden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden om vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik te melden. De gemeenten Alphen-Chaam/Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken bij deze acties actief samen als het zogenoemd Baronie Interventieteam (BIT).