Foutje met containers

altena • De gemeente Altena biedt inwoners bij wie een verkeerde chipwissel van de groene en grijze container heeft plaatsgevonden haar welgemeende excuses aan. "Wij betreuren ten zeerste deze gang van zaken”, aldus het college. Eind vorig jaar hebben 45.000 containers een nieuwe chip gekregen. Afvalinzamelaars kunnen deze chip beter uitlezen en op basis hiervan krijgen inwoners van de gemeente de rekening voor het laten ophalen van hun afval. Bij 300 adressen in Altena is dat echter niet goed gegaan, ontdekte de huidige inzamelaar Afvalstoffendienst Den Bosch. Een aantal restafvalcontainers is gechipt als groencontainers en andersom. De verschillende afvalstromen zijn daarbij niet door elkaar gekomen bij de ophaalrondes, maar het heeft wel administratieve gevolgen, Wanneer tijdens een GFT-inzamelronde de groene container bijvoorbeeld gechipt is als restafvalcontainer dan ontvangen inwoners ten onrechte een aanslag voor aanbieden van een restafvalcontainer. Het omgekeerde kan ook voorkomen, een aangeboden restafvalcontainer staat geregistreerd als GFT-container, maar hierop volgt geen aanslag reinigingsrecht. De inwoners op de adressen die het betreft, ontvangen deze week een brief. Het eventueel teveel in rekening gebrachte bedrag bij de factuur reinigingsrecht 2020 zal door SVHW worden teruggestort. Het eventueel te weinig in rekening gebrachte bedrag zal niet alsnog worden geïnd. Voor zover Altena nu kunnen inschatten is het gemiddelde bedrag dat mogelijk teveel in rekening gebracht is 20 euro. De kosten van de verkeerde chipwissels blijft voor de gemeente Altena onder de 10.000 euro.


200 briefstemmen ongeldig

altena • Bijna 8 procent van de stemmen die in Altena per post zijn uitgebracht is ongeldig verklaard, blijkt uit eerste cijfers. Het gaat daarbij om zo'n 210 stemmen op een totaal van 2726. Dat betekent dat meer dan 2500 briefstemmen wel geldig zijn verklaard. Het gaat om cijfers tot maandagmiddag 16:00 uur.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels aangekondigd dat ze de procedure voor het stemmen per post gaat aanpassen, zodat briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd onder bepaalde voorwaarden toch mee kunnen tellen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Een woordvoerder van de gemeente Altena laat dinsdagmorgen weten dat de gemeente nog geen officieel bericht heeft gehad vanuit het Rijk. "We wachten verder op instructies.”

Woensdagmorgen vindt het eerste telmoment van de briefstemmen plaats. Dan wordt dus gekeken op welke partijen er gestemd is. Maandag hebben in Altena 1072 kiezers hun stem al uitgebracht op een van de vijf stembureaus die vanwege corona eerder geopend zijn.