Leesoffensief Brabant ook in Altena

regio • Leesoffensief Brabant gaat ook van start in de Bibliotheek CultuurPuntAltena.

De Brabantse Bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstelling Cubiss hebben de handen ineengeslagen voor het Leesoffensief Brabant. Aanleiding voor deze samenwerking zijn de alarmerende berichten over hoe de lees- en taalvaardigheid van jongeren hard achteruit gaat. De bibliotheken hebben een belangrijke rol in het ombuigen van deze trend. Inmiddels doen al veel Brabantse onderwijs- en kinderopvanginstellingen mee aan het Leesoffensief Brabant. In Altena doet ruim 50 procent van de scholen en kinderopvang mee het leesoffensief. Allemaal vinden ze het belangrijk dat kinderen en jongeren leesvaardig zijn en zetten ze het belang van lezen voorop. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten, directies en besturen, allemaal werken ze mee om meer Brabantse kinderen en jongeren leesvaardig te maken en te houden.


Uit recente cijfers blijkt dat de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen achteruit holt, de kans om als jongere laaggeletterd te worden is inmiddels bijna 25 procent. Dit heeft grote gevolgen voor de positie van Nederland als kenniseconomie. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Omgerekend naar Brabant betekent dit zo'n 176 miljoen euro. Daarom starten de Brabantse bibliotheken en verschillende Brabantse onderwijs- en kinderopvanginstellingen het Leesoffensief Brabant. Want alle onderzoeken bewijzen keer op keer hetzelfde; lezen maakt je een leuker, slimmer en gezonder mens.


Het Leesoffensief Brabant richt zich naast het voortgezet onderwijs ook op de voor- en vroegschoolse educatie, het basis- en beroepsonderwijs.