• Stephan de Kort op bedrijfsbezoek.
• Stephan de Kort op bedrijfsbezoek. Foto: Frans Jan Fortunati

'Ook een sociale functie'

Vorig voorjaar bevond notaris Stephan de Kort zich nog op de stoep van een woning in Woudrichem om de akte van de bewoner, die in quarantaine zat vanwege het coronavirus, te laten passeren. De Kort nam het document aan met latex handschoentjes, gooide het voor de terugreis in de kofferbak van zijn auto en legde het uiteindelijk 48 uur op de verwarming. "Dat was het vreemde van het begin van de coronacrisis", blikt hij terug. "Je wist zelfs niet of een akte nou besmettelijk kon zijn of niet." Nu, een jaar later, is De Kort net als de rest van Nederland een stuk wijzer geworden over het virus en over wat je het beste kunt doen en laten om verspreiding tegen te gaan. Als notaris bij De Rivieren Notarissen probeert hij niet alleen als ondernemer, maar ook als openbaar ambtenaar de dagelijkse gang van zaken zoveel mogelijk door te laten gaan. "Notaris is een cruciaal beroep en dat heeft alles te maken met het rechtsverkeer. Die weg mag niet afgesneden worden door corona." Er zijn allerlei redenen waarom mensen ook in deze crisisperiode notariële hulp nodig hebben. Ondernemers die al in zwaar weer zaten hebben behoefte aan een extra juridische bescherming van hun situatie en komen daarvoor langs en De Kort zag in Altena als rechtstreeks gevolg van het coronavirus een stijging van het aantal testamenten, maar helaas ook van verklaringen van erfrecht. Bruiloften werden vanwege corona uitgesteld, maar de pandemie zorgde dan weer niet voor een stijging in het aantal echtscheidingen, constateert hij. Aan de andere kant zag hij ook ondernemers die in deze periode kansen zien en toch die nieuwe bv opzetten en ook woningen wisselden onverminderd van eigenaar. "We zien een doorsnee van de gehele bevolking hier voorbij komen. Eigenlijk heeft iedereen wel wat te regelen. Daarmee heb je als notaris ook een sociale functie. Zeker nu merk ik ook dat mensen een luisterend oor willen. Ze hebben moeite met de lockdown, met de eenzaamheid."

De Rivieren Notarissen heeft het coronavirus tot nu toe buiten de deur weten te houden. De ontvangst van bezoekers is versoberd en achteraf worden alle stoelen en deurklinken gereinigd. Ook worden cliënten, die liever niet naar kantoor komen, thuis bediend met beeldbelbesprekingen. Werknemers zijn maximaal één dag in de week welkom op kantoor en hebben alle middelen gekregen om thuis digitaal hun werk te kunnen doen. "We hebben bijvoorbeeld bij iedereen een techneut langs gestuurd om de thuiswerkplek te installeren. Maar het heeft wel een hele grote aanpassing van werknemers gevraagd. Ik hoor verhalen van collega's die bijna niet meer buiten komen, dat als ze niet uitkijken ze de hele dag op diezelfde bureaustoel zitten. We proberen voor binding te zorgen door op vaste momenten virtueel samen koffie te drinken en we bieden steun met een werkkostenregeling. We hebben extra moeite gedaan met sinterklaas. Je merkt dat een cadeau met gedicht heel belangrijk is geworden. Er is een grotere behoefte aan dan in het verleden. De bedrijfsapp is een sociaal vangnet geworden. Het is een bepaald familiegevoel en dat wordt alleen maar meer." Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers zich in elkaar kunnen verplaatsen, vervolgt hij. "Als werkgever moet je veel empathie hebben voor de thuissituatie op dit moment en je mensen beschermen tegen het gevaar dat ze op ieder moment maar bereikbaar moeten zijn. Tegelijkertijd zullen werknemers ook moet inzien dat het werk gewoon doorgaat. Je moet daar samen een goede middenweg in vinden." Ook De Kort verwacht dat thuiswerken ook na corona wel zal blijven. "Online werkt heel prettig en er is minder onnodig tijdverlies. Aan de andere kant mis ik wel echt de interactie met de werknemers en dat gezellige praatje tijdens een borrel."
De lockdown is 'mentaal vermoeiend', vindt De Kort. Zeker met de avondklok en de beperkte bezoekregeling voor thuis. Maar hij ziet ook een positieve ontwikkeling. "De individualisering is door deze pandemie wel een halt toegeroepen. We zijn meer op elkaar aangewezen. Mijn oproep is: Kijk om je heen. Hoe kun je de mensen en lokale collega-ondernemers in deze tijd een helpende hand toesteken? Zo heeft De Rivieren Notarissen de werknemers als voorbeeld vouchers voor de horeca gegeven, die sector moet je gewoon steunen, als je ziet wat cafés en restaurants doormaken. Wij zitten nu toevallig in de juiste sector, maar tijdens de financiële crisis hebben wij het ook flink voor de kiezen gekregen. We moeten blijven investeren in mensen." De Kort is hoe dan ook optimistisch over de periode ná corona. "De jaren 20 van de vorige eeuw kenden een enorme welvaart. Misschien dat we ons ook nu wel kunnen opmaken voor nieuwe 'roaring twenties'."