Afbeelding
Illustratie: Anne Rombouts

'Zonder sleutel leef je online en op social media door'

altena • Het is verstandig om nu al te bespreken hoe je je nalatenschap geregeld wilt hebben, zegt Mariska Dalmijn-Verkooijen van De Rivieren Notarissen.

Bepalen wie in aanmerking komt om na je overlijden de zaken te regelen is minder makkelijk dan voorheen, constateert Mariska Dalmijn-Verkooijen, toegevoegd notaris - 'notaris in loondienst' - bij De Rivieren Notarissen met kantoren in Dussen, Andel en Werkendam. "De maatschappij is veranderd", legt ze uit. "Je ziet bijvoorbeeld meer samengestelde gezinnen en dat kan voor tegenstrijdige belangen bij de nabestaanden zorgen." Zeker als er geen testament opgemaakt is, kan dat lastig zijn. "Want geen testament, betekent sowieso al geen executeursbenoeming."


Een executeur is iemand die zorgt voor een goede afwikkeling van je nalatenschap en je kan ervoor kiezen om in je testament iemand voor die rol aan te wijzen. Iedereen kan immers executeur zijn, blijkt uit het verhaal van Dalmijn. "Eén van je kinderen, je buurman, een goede vriend. Maar steeds vaker benoemen mensen de notaris tot executeur. Die is onafhankelijk en kent de regels. Dat geeft cliënten die hun testament laten opstellen nu al rust, merk ik. Ze weten dat het na hun overlijden dan goed geregeld en opgelost wordt. En waarom zou je het niet overlaten aan een expert?" De notaris heeft doorgaans meer kennis dan de nabestaanden over belastingen, schulden en bijvoorbeeld ook de verkoop van het huis. Maar er zijn meer zaken die een executeur kan regelen, zoals de uitvaart, maar ook een nieuw onderkomen voor eventuele huisdieren.


Dalmijn wijst ook op het opzeggen van abonnementen en contracten en in het bijzonder op accounts op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. "Waar mensen vaak niet bij stil staan is dat je leven online en via social media doorgaat. De vraag is wat je daar na je dood mee wil. Een herdenkingspagina is een mogelijkheid, maar je kan ook al die accounts afsluiten." Dat laatste lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan, want zonder wachtwoord is het moeilijk om profielen uit de lucht te krijgen. "Je belt niet even naar Facebook om je account op te zeggen", zegt Dalmijn. Daarom is het raadzaam om ook je wachtwoorden aan een executeur toe te vertrouwen, vervolgt ze. "Ga maar eens voor jezelf na: Kan jouw partner of iemand anders bij al je wachtwoorden? Voornamelijk jongeren zijn hier niet zo mee bezig, terwijl je ook plotseling kan overlijden. Dan is het als nabestaande goed om te weten: Wat had deze persoon gewild?" Voor wie zijn of haar online nalatenschap overlaat aan de notaris is het wel belangrijk om het overzicht van de wachtwoorden up tot date te houden en goed te bewaren. Dalmijn merkt overigens dat het merendeel van de mensen ervoor kiest om socialmedia-accounts te laten verwijderen. "Daar hoeven ze doorgaans ook niet lang over na te denken. Een exacte reden daarvoor heb ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat het voor nabestaanden ook heel pijnlijk kan zijn als je echt nog alles terug kan kijken via Facebook."


Dalmijn raadt aan om nu alvast te bespreken wat je precies zou willen als je overlijdt en om een executeur aan te wijzen in je testament. Nabestaanden adviseert ze om binnen een maand na het overlijden van een dierbare de notaris te bezoeken. "Mensen weten soms niet eens dat er überhaupt een testament is. Vraag daarom altijd advies bij een notaris. Bij De Rivieren Notarissen is zo'n eerste gesprek om te inventariseren kosteloos. Zo houden we de drempel laag."


De Rivieren Notarissen heeft vestigingen in Andel, Dussen en Werkendam. Tel: 085 - 0220023.

                                


q derivierennotarissen.nl