'Verordening heeft nul effect gehad'

Voor Henno Timmermans heeft de noodverordening in Veen ‘nul effect’ gehad. “Het doel was immers om het stoken de kop in te drukken en dat is niet gelukt. Die verordening heeft geen verschil gemaakt. Het heeft er alleen voor gezorgd dat mensen van buitenaf niet naar Veen konden komen en dat de groepsgrootte beperkt bleef. Al stonden tijdens de nieuwjaarsnacht nog zo'n 50 mensen bij een autobrand op het kruispunt te kijken.”


Net als in zijn tijd als raadslid voor de Aalburgse Alliantie, heeft Timmermans ook nu een uitgesproken mening over de aanpak van de jaarwisseling in zijn woonplaats, met name over de politie-inzet.


“Buitenproportioneel machtsvertoon. Tijdens de noodverordening heb ik iedere avond 26 politiebusjes geteld. De kosten voor het beschadigde wegdek door het stoken zijn peanuts vergeleken bij wat deze inzet van politie en ME kost.”


Inwoners van Veen voelden zich heel erg in de gaten gehouden, vertelt hij. “Ook de mensen die helemaal niets met het stoken te maken willen hebben. Zodra je de oprit afreed, had je de politie achter je aan. Het was een soort ‘Big brother is watching you’.”


Eén of twee dagen

Juist door die politie-inzet wordt het stoken groter, betoogt Timmermans.


“Het is de afgelopen twintig jaar alleen maar erger geworden. Eerst was het één of twee dagen, tegenwoordig bijna een hele maand. Ik zou zeggen: Geef er geen aandacht meer aan en laat het gewoon. Stort een wagentje zand op het kruis om de schade aan het wegdek te beperken en laat de brandweer de branden gewoon blussen. Hoe meer tegengas je geeft, hoe erger het wordt.”


Afvlakkend

Die aanpak zou ‘afvlakkend’ werken, waardoor ook relschoppers van buitenaf er op den duur de lol niet meer van inzien om af te reizen naar Veen. Zij zijn volgens Timmermans ook verantwoordelijk voor het vuurwerk dat Eerste Kerstdag onder een brandweerwagen terecht kwam. Toen hij dat hoorde, trok Timmermans een avond later met een groep anderen naar het kruispunt om tussen de brandweer en de stokers te gaan staan. “Want vuurwerk gooien naar de brandweer doen we niet in Veen. Het moet geen sfeer van wij tegen zij worden. Die brandweerlieden zijn vaak jongens uit de buurt, die laat je met rust. De eerste die iets naar ze gegooid zou hebben, had een pak slaag gekregen.”