• Vorig jaar: een internet-dienst in de vrijwel lege kerk van Giessen-Oudekerk.
• Vorig jaar: een internet-dienst in de vrijwel lege kerk van Giessen-Oudekerk. Foto: Rick den Besten

Gevarieerde reacties kerken op coronamaatregelen

Kerken in de regio gaan verschillend om met de laatste coronamaatregelen. Veel kerken kiezen voor online avonddiensten, andere hebben de tweede zondagse dienst vervroegd.

Waar er bij de gereformeerde gemeente in Alblasserdam ook na vijven nog mensen in de kerk zitten, is de hervormde dominee van Giessenburg ’s avonds alleen via internet te horen. Ook de hervormde kerk in Oud-Alblas koos voor online avonddiensten. Hervormd Hoogblokland heeft de avonddiensten vervroegd, zodat iedereen om vijf uur weer thuis kan zijn. In de gereformeerde kerk De Morgenster in Papendrecht zijn al jaren geen avonddiensten meer.

De gedachte achter de overheidsmaatregel is: ’s avonds zoveel mogelijk contacten voorkomen. Hervormde Hoogblokland heeft ervoor gekozen de tweede dienst wel door te laten gaan, maar te vervroegen: in plaats van om 18.30 uur begint deze nu om 15.30 uur.

Geschrapt
Heeft de Hoogbloklandse kerkenraad overwogen om te handelen naar de geest van de maatregelen in plaats van naar de letter? Dominee Martin Zeeman: “Wij nemen die maatregelen heel serieus. Ik denk dat dit ook helder is in keuzes die we hebben gemaakt, wat betreft alle andere activiteiten. Alle doordeweekse avondactiviteiten worden geschrapt. De kerkdienst is belangrijk voor de gemeente. Vorig jaar hebben we het anders gedaan. We hebben toen heel wat opgetuigd qua techniek en met zangers.”
“Nu kiezen we ervoor de avonddiensten te vervroegen. De tweede dienst is voor ons ook een manier om het aantal kerkgangers over twee momenten te verspreiden. Dus we houden nog steeds kerkdiensten, maar het gaat ’s avonds om heel kleine aantallen. En we zenden alles uit.”

Dominee Jan Holtslag van de hervormde kerk in Giessenburg: “Op zondag 28 november lukte het niet om de avonddienst te vervroegen.” De kerkenraad koos uiteindelijk voor een online dienst. “Want het verschuiven van diensten vermindert niet het aantal contactmomenten, wat momenteel een vereiste is. Tegelijk hebben we kwalitatief goede mogelijkheden voor digitaal uitzenden. Dit maakt een keuze hiervoor eenvoudiger.”
De hervormde kerk in Oud-Alblas heeft op donderdag 2 december vergaderd over de nieuwste maatregelen. Ouderling Geert Voordijk: “We voelen er niet veel voor om te verschuiven naar 3 uur ’s middags. Uiteindelijk heb je dan dat besmettingsrisico op een ander moment. We zullen de avonddiensten verder afschalen, zodat die voornamelijk online gebeurt. Het doel is dat mensen worden bereikt met het evangelie. Een aantal mensen moet in de kerk zijn omdat je een dienst moet creëren en er zitten gemeenteleden die geen internet hebben.” Bijeenkomsten en vergaderingen die voorheen in de avonduren plaatsvonden, heeft de kerk stilgelegd.

Het was voor de kerkenraad van Oud-Alblas ‘een hele zoektocht’, zegt Voordijk. “In de gemeente leven heel verschillende meningen. In de kerkenraad vallen de verschillen wel mee, we waren we er eenduidig over: die vijf uur is niet ingezet om alles maar voor vijven te gaan doen.”

Ventileren
De Morgensterkerk in Papendrecht heeft al een aantal jaren geen middagdiensten meer. Doordeweekse bijeenkomsten in de avonduren zijn geschrapt. In de ochtenddiensten mogen minder mensen komen en via de livestream kan iedereen thuis meekijken. Dominee Birke Rapp: "Ons gebouw is relatief groot, er kunnen ongeveer tweehonderdvijftig mensen in. Er mogen nu maar zestig mensen komen op een zondag. Ventileren lukt goed, voor, tijdens en na de dienst.”

'Het gaat 's avonds om heel kleine aantallen'

QR-codes
Rapp en haar kerkenraad vonden het niet lastig om na de Haagse persconferentie van 26 november knopen door te hakken. "Het is niet moeilijk want iedereen moet zijn steentje bijdragen. Sommige leden zouden nog verder willen gaan door bij binnenkomst QR-codes te checken. Maar wij willen dat iedereen die zich aanmeldt kan komen.”

De gereformeerde gemeente in Alblasserdam houdt vier diensten op een zondag. Ouderling Arie Hak: "Onze laatste dienst begint om half vijf, anders redden we het niet want we moeten ook ventileren tussen de diensten door. De laatste dienst is om zes uur afgelopen. We hebben een goed ventilatiesysteem. Met twaalf sensoren meten we de hele zondag hoe de concentraties zijn.”

Doordeweekse avondactiviteiten heeft de kerk opgeschort Het gaat de kerk niet alleen om het advies van de overheid. "Dat willen we zoveel mogelijk volgen. We handelen naar de geest ervan, om te zorgen dat het besmettingsgevaar geminimaliseerd wordt, ondanks dat we als kerk een uitzonderingpositie hebben in de grondwet. Waar mogelijk schakelen we mee, maar we laten niet toe dat de eredienst in het gedrang komt.”
Een langere versie op: klaroen.nl