Niet alle leerlingen dragen een mondkapje

regio • Hoewel de overheid dringend adviseert leerlingen in het basisonderwijs vanaf groep zes een mondkapje te laten dragen, doen niet alle kinderen dat. De ene school gaat daarover het gesprek aan met ouders, andere scholen laten het meer los.

Directeur Ruud Blaas van de stichting O2A5, voor openbaar primair onderwijs in de regio: "We zullen het niet als politieagent verplichten. Er zijn ouders en kinderen die het niet prettig vinden. Een van de argumenten van ouders is dat ze bij kinderen zo min mogelijk angst willen veroorzaken. Zij willen dat kinderen er zo min mogelijk over na hoeven te denken, de oorspronkelijkheid van het kind behouden.”
De directie van OBS De Ammers in Groot-Ammers en OBS De Boomgaard in Streefkerk krijgt heel wisselende reacties op de mondkapjes. Directeur Anouk Vonk: "Het bestuur heeft een brief gestuurd naar alle ouders, maar niet alle kinderen dragen een mondkapje. Op De Ammers dragen gemiddeld ongeveer vijf van de dertig kinderen geen mondkapje.”

Soms angst

Op De Leilinde in Papendrecht dragen vrijwel alle kinderen een mondkapje. Directeur Louise Witvliet: "We vinden het belangrijk om met ouders in contact te blijven wanneer zij zich niet kunnen vinden in de maatregelen. Dan heb ik een gesprek met ouders. Maar mensen zijn er vrij in. Kinderen willen we niet buitensluiten. Ouders moeten wel respecteren dat wij als leerkrachten toch soms angst hebben. Het wordt besproken met de kinderen. Ook dat mensen hun eigen mening mogen hebben. Dat is inherent aan het openbaar onderwijs; we hebben hier mensen met allerlei geloofsovertuigingen.”

Verplichting mondkapjes

In het voortgezet onderwijs geldt, anders dan in het basisonderwijs, voor leerlingen een verplichting voor het dragen van mondkapjes. Sjaak Kreeft van vmbo Yuverta in Ottoland: "We moeten weer even politieagentje spelen. Leerlingen moeten het in de gangen wel op, in de klas niet. De meesten vinden het niet prettig. Thuis zijn er veel verschillende invalshoeken. Je merkt dat sommige ouders het maar onzin vinden. Dan zeg ik: ik vind het ook niet leuk, maar wij moeten doen wat de overheid bepaalt.”