• Ook leerlingen uit groepen zes dragen sinds maandag mondkapjes, zoals op De Leilinde in Papendrecht.
• Ook leerlingen uit groepen zes dragen sinds maandag mondkapjes, zoals op De Leilinde in Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Drukte teststraten probleem scholen

regio • Het gaat om de stichting O2A5 voor openbaar primair onderwijs in de regio. Een andere onderwijsorganisatie kiest voor commerciële sneltestbureaus in plaats van de GGD.

Directeur Ruud Blaas: “Leerkrachten met klachten kunnen vaak pas een dag later terecht om te testen. Dan duurt het nog een dag voordat ze de uitslag hebben. Ze kunnen dus twee à drie dagen geen les geven. Als O2A5 proberen we daarom op twee plekken in Molenlanden testlocaties in te richten.”

Domino-effect

Veel scholen hebben te weinig leerkrachten om ziekte of afwezigheid op te vangen. "Er is in eerste instantie al een groot tekort aan leerkrachten in Nederland en dat zorgt nu samen met de corona-perikelen voor extra druk op de bezetting in onze scholen", aldus Blaas. “Bij twee leerkrachten zijn de eigen kinderen thuis omdat er in hun klassen corona speelt en er is corona in de oppassituatie. Het is een domino-effect.”
Bij de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Papendrecht Sliedrecht (OPOPS) volgen ze een andere tactiek. “We gaan naar sneltestbureaus, want de gewone route duurt te lang”, vertelt bestuurder Cindy Ligt. “Als stichting vergoeden wij de tests, want vervanging van personeel is duurder.”

Klassen thuis

Zodra er drie leerlingen in een klas een positieve coronatestuitslag hebben, moeten scholen de hele klas naar huis sturen. Daardoor zijn er op De Lingewaard in Arkel drie groepen thuis, op de Klim-op in Hoornaar twee groepen. Bij IKC Het Nokkenwiel in Alblasserdam zat er vorige week één klas in quarantaine. Op de CBS Samen op Weg in Hoornaar is momenteel één klas thuis, na drie besmettingen.

“In de eerste week van november hadden we op De Leilinde in Papendrecht twee groepen thuis”, aldus Ligt van OPOPS. “In de tweede week van november vielen zes groepen uit, verdeeld over drie Papendrechtse scholen. En in de week van 15 tot en met 19 november waren het elf groepen van vier Papendrechtse scholen. Er zijn in de afgelopen weken scholen geweest waar vijf van de dertien groepen in quarantaine zaten. Daar is het spannend geweest of we open bleven.” De uitval bij leerkrachten valt bij de scholen van OPOPS erg mee.
Op OBS de Ammers in Groot-Ammers werd vorige week online les gegeven aan alle klassen, omdat de besmettingsaantallen te hard opliepen. Er waren in Groot-Ammers ook andere scholen met klassen in quarantaine.

Blij met besluit

Ondanks alles is de onderwijssector in de regio blij met het overheidsbesluit om de scholen open te houden. Blaas: “We moeten het met elkaar zo goed en zo kwaad mogelijk proberen. Dat is goed voor leerlingen en werkende ouders; als je scholen sluit, leg je ook een bommetje voor mensen die in de zorg werken en ineens kinderen thuis hebben. We hebben op De Lingewaard in Arkel best een grote groep ouders die werken in de zorg of een ander essentieel beroep hebben. Zij hebben per direct een oppasprobleem als wij sluiten.”

Als een klas zonder leerkracht komt te zitten en er geen vervanging te vinden is, mogen kinderen van ouders met een essentieel beroep bij O2A5 toch naar school komen. “Dat mag als er thuis geen oppas is. Bij de eerste lockdown hadden we daardoor gemiddeld 60 tot 80 leerlingen op De Lingewaard die toch naar school kwamen. Op de Klim-op in Hoornaar waren het 10 à 15 leerlingen. Dus we moeten er toch zijn. Ook daarom hebben we liever dat de scholen openblijven.”
Bij Yuverta De Bossekamp in Ottoland (vmbo) krijgen gemiddeld twee klassen per week thuis les, via internet. “En er zijn gemiddeld drie à vier collega’s thuis”, zegt schoolleider Sjaak Kreeft. “Qua rooster kunnen we het nog redelijk regelen.” CBS Samen op Weg in Hoornaar heeft voor de tweede keer een klas naar huis moeten sturen. Twee leerkrachten zijn thuis door corona, een van hen geeft zijn klas online les.

Snottebellen

Het ‘snottebellenbeleid’ is afgeschaft, wat betekent dat kinderen met milde klachten nu ook thuis moeten blijven. Doordat er niet altijd oppas voorhanden is, moeten ouders nu ook vaker thuisblijven. Wat vinden scholen van dit besluit? Mulder: “Ik denk dat het goed is, omdat er veel onzekerheid is. Dit geeft duidelijkheid. Nu hebben we alleen kinderen op school die getest zijn via de GGD of geen klachten hebben.”

Van de Weijer: "Het is heel vervelend, maar ouders moeten toch al zoveel mogelijk thuiswerken. Het voorkomt wel besmettingen van anderen. Het was voorheen soms onduidelijk. Dit geeft meer helderheid. Ik denk dat teamleden gerustgesteld zijn dat verkouden kinderen thuis moeten blijven. Omdat er ook teamleden zijn met bijvoorbeeld een partner met een kwetsbare gezondheid.”

Anne Marie Hoekstra