• De schets van de nieuwe woningen in De Hoeken in Hoornaar.
• De schets van de nieuwe woningen in De Hoeken in Hoornaar. Foto: Aangeleverd

'Bijl aan de wortel van de democratie'

hoornaar • Verbijstering, teleurstelling, boosheid, ongeloof; ze passen, maar dekken de complete lading niet. De druppel was de boodschap die hij afgelopen week kreeg: het door hem in oktober in gediende aangepaste voorstel voor woningbouw wordt toch niet behandeld in de raadsvergadering van december. 

Daarmee zou er opnieuw uitstel komen voor het traject waar hij al vanaf 2016 mee bezig is: De Hoeken omvormen tot een natuur- en recreatiegebied en dat bekostigen met de bouw van woningen. "En dat terwijl ik maanden geleden al een keiharde deadline gesteld heb: voor 1 januari moet er een ja of nee zijn, anders verkoop ik het terrein als landbouwgrond en gaat deze kans op nieuwe woningen én een natuur- en recreatiegebied voor Hoornaar voorbij." In het meest recente voorstel gaat het om negen vrijstaande huizen en dertig onderkomens in een zogenaamde krasse knarrenhof: vijftien voor senioren en vijftien voor starters. "Je wilt niet weten hoe vaak ik in de afgelopen tijd al benaderd ben door belangstellenden. De behoefte is veel en veel groter dan het aanbod."

Terug in de tijd: na een voorbereidingstijd van zo'n twee jaar gaf het college van de toenmalige gemeente Giessenlanden groen licht aan het plan van De Leeuw. Omwonenden verenigden zich in de Initiatiefgroep BinnensteBuiten (IBB) en zamelden handtekeningen in om protest aan te tekenen. Voor de Giessenlandse raad was dat later in het jaar mede aanleiding om Arie de Leeuw terug naar de tekentafel te sturen. Met de protestactie heeft hij geen probleem, maar hij ziet er wel een zorgwekkende ontwikkeling in. "Het speelt bij meer projecten in Molenlanden: groepen bewoners die zich verenigen en protest aantekenen, waarna vervolgens de politiek niet door durft te pakken. Er is zo inmiddels een nieuwe bestuurslaag ontstaan waar de gemeentelijke overheid de oren naar laat hangen. Als dit zo doorgaat, betekent dat de doodsteek voor de Alblasserwaard. Voor mij is de democratie om de vier jaar stemmen op een man of vrouw die mij vertegenwoordigt en die ik daarop kan afrekenen; op deze groepen is geen correctie mogelijk. Het legt de bijl aan de wortel van onze democratie. In de communicatie van IBB ben ik bijvoorbeeld aan het begin afgeschilderd als iemand die miljoenenvilla's in de polder wil bouwen, zonder enige nuance. Daarmee hebben ze veel handtekeningen binnen weten te halen. Veel dorpsgenoten zeiden later tegen me: 'Ik schaam me dat ik getekend heb, nu ik het hele verhaal ken.' Het draait bij De Hoeken absoluut niet om geld. Hoornaar gaat mij oprecht aan het hart en iedereen die me kent, weet hoe belangrijk het dorp voor mij is. Ik wil er wel bij vermelden dat IBB excuses heeft aangeboden voor de misleidende teksten die ze hebben gebruikt en die excuses heb ik aanvaard."

Zeker zo fnuikend is de ellenlange tijd die er nodig is om de knoop door te hakken. 2019 ging voorbij, gevolgd door 2020 en ook 2021 is inmiddels aan de laatste weken begonnen, zonder dat er duidelijkheid is. In juni 2019 gaven wethouders Teunis Jacob Slob en Arco Bikker nog aan pas na de zomer een besluit te nemen over De Hoeken, terwijl de raad eerder beloofd was dat dit onderwerp voor de zomervakantie van dit jaar behandeld zou worden. "We hebben wat extra tijd nodig om tot weloverwogen keuzes te komen", was de boodschap. De Leeuw: "Maar de gemeenteraad heeft totnogtoe nog steeds geen voorstel gekregen. Het tekent het gebrek aan daadkracht. Ik wil voormalig burgemeester Cees Bakker van Giessenlanden zeker niet ophemelen, maar hij durfde destijds zijn nek uit te steken en te investeren in de lange termijn. Daaraan danken we onder meer het woonzorgcomplex De Zes Molens, zalencentrum Het Bruisend Hart en het Dirk IV-plein met de winkels en de school. Die houding mis ik nu." 

IBB heeft meerdere pogingen gedaan om financiers te vinden voor de bekostiging van het natuur- en recreatiegebied, zodat woningbouw niet nodig zou zijn. Daar is het Molenlandse college nu ook mee bezig. Het doel is De Hoeken aan te kunnen wijzen als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). ‘Met deze aanwijzing is (het grootste deel van) de financiering geborgd van de omvorming van de agrarische status naar de natuurstatus van het gebied', meldden burgemeester en wethouders onlangs aan de raad. "Onduidelijk is hoe lang dat gaat duren, om hoeveel geld het gaat en of er garanties komen dat een dergelijke aanwijzing in de toekomst geen beperkingen komen voor omwonenden. Daarnaast moet het mogelijk blijven dat De Hoeken agrarisch gebruikt gaat worden. Die garanties wil ik, als dit door mocht gaan, absoluut zwart op wit hebben."
Arie de Leeuw brengt het nu bewust in de openbaarheid, in de hoop alsnog een doorbraak te forceren. "Ik wil vooral dat de gemeenteraad wakker wordt geschud. Er zijn inmiddels schriftelijke vragen gesteld, maar is de gemeenteraad zich ervan bewust wat er ooit is toegezegd en wat er nu van hun wordt verwacht? Daar wil ik hiermee op aandringen.”

Geurt Mouthaan