Duidelijkheid woningbouw komt eraan

molenlanden • Het begrip bij de provincie over de noodzaak ervan is er; bij de invulling moet de gemeente wel met meerdere aandachtspunten rekening houden. Het proces neemt zo meer tijd in beslag dan eerder dit jaar aangenomen werd. Er zou namelijk kort na de zomervakantie duidelijkheid komen, maar dat is dus niet het geval. Wethouder Arco Bikker deelde de gemeenteraad in juli mee: "In september gaan we naar de provincie toe voor een verdere toelichting op de twee nieuwbouwprojecten Bleskensgraaf West en Oud-Alblas Zuid en komt er een ja of nee."

Het is nu halverwege november, dus die deadline is niet gehaald. Achter de schermen is er volgens wethouder Arco Bikker en woningbouwversneller Janneke van Oversteeg desondanks de nodige voortgang geboekt. “We hebben de provincie heel goed mee kunnen nemen in waarom de woningbouwlocaties, waarvan Bleskensgraaf West en Oud-Alblas Zuid het meest in het oog springen, voor ons van essentieel belang zijn. We moesten aan kunnen tonen dat het echt noodzakelijk is om een deel van het kostbare Groene Hart te gebruiken voor woningbouw. Inmiddels is op ambtelijk niveau over en weer duidelijk waarom we dat met elkaar willen. Het gaat nu niet zozeer meer om de vraag óf de woningbouw er moet komen, maar hoe we met aandachtspunten rekening moeten houden.”

De meest in het oog springende criteria zijn de molenbiotoop en zorgen voor genoeg betaalbare woningen. In de eerste plaats zijn dat de molenbiotopen. “De provincie stelt zich daarin heel streng op. Wij begrijpen dat, het landelijke karakter en de molens in onze gemeente zijn voor ons ook van groot belang. Tegelijkertijd beperkt het de bouwmogelijkheden. We dienen heel goed duidelijk te maken hoe we dat opvangen. Onze overtuiging is dat we daar uit kunnen komen.”

Als tweede noemen zij het uitgangspunt van het bouwen van betaalbare woningen. Ook dat is een uitdaging, gezien onder meer de weinig bouwvriendelijke ondergrond in Molenlanden. “We krijgen geen groen licht voor alleen het bouwen van vrijstaande villa’s of twee-onder-één-kapwoningen. Juist voor starters en mensen met een minder goed gevulde portemonnee moeten er ook huizen komen. Daarmee is meteen duidelijk dat we absoluut niet alleen te maken hebben met de randvoorwaarden van de provincie. Als Molenlanden hebben wij op dit punt eveneens stevige ambities. Maar het vraagt veel voorbereiding om te borgen dat je voldoende betaalbare woningen op een voor de gemeente en voor de inwoners financieel verantwoorde manier kunt bouwen.”

De klankbordgroep van Oud-Alblas ontving in november een brief van het gemeentebestuur, waaruit duidelijk werd dat er nog geen witte rook is. "In Oud-Alblas willen we onze inwoners betrekken zodra dat kan. Eerst moet duidelijk zijn welke kaders er zijn, om aan de hand daarvan met elkaar het gesprek aan te gaan. Anders ontstaan er misschien verwachtingen die we niet kunnen waarmaken.” De verwachting is nu dat voor het einde van het jaar het vraagstuk is afgehecht met de provincie. "Dan zullen we zowel de klankbordgroep als de gemeenteraad informeren hoe het proces verder gaat verlopen.”