• De Souburgh-derby eindigde in 1-1.
• De Souburgh-derby eindigde in 1-1. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Souburgh-derby in balans

oud-alblas • Lang leek Alblasserdam er met een driepunter vandoor te gaan in de burenruzie met De Alblas. In de slotfase werd het toch nog 1-1.

Het was invaller Jeroen Muilwijk die in de 86e minuut de eindstand op het scorebord bracht, nadat Alblasserdam halverwege de eerste helft uit een door Umut Takac benutte strafschop op 0-1 was gekomen. Na de 0-1 leek het er lang op dat De Alblas niets zou overhouden aan de Souburgh-derby. De thuisclub speelde vooral vóór rust alsof ze onder stroom stond en straalde in niets uit dat we hier met de koploper van 3C te maken hadden. Alblasserdam ging aanmerkelijk beter met de druk om en vertaalde dat in robuust spel, mentale plaagstootjes en duwtjes en tikjes uit de categorie 'listig'. Vooral de naar de vleugel uitgeweken aanvaller Ralph Hofwegen toonde zich daar een meester in, tot groot genoegen van hemzelf, zijn ploeggenoten en zijn supporters. De permanente grijns op zijn gezicht vormde de bevestiging: een derby op het scherp van de snede is leuk!
In schril contrast daarmee stonden de strakke bekkies bij de meeste De Alblas-spelers. Zij misten tegen Alblasserdam de mentale rust om kalm te blijven en vertaalden dat lange tijd in voetbal met veel foute passes en ballen die van hun voeten afsprongen. Pas diep in de tweede helft kwam het team van trainer Maarten van Gastelen enigszins los, met de late gelijkmaker van Jeroen Muilwijk als beloning. "1-1 is een goede uitslag, ik ben er in ieder geval tevreden mee", vond trainer Maarten van Gastelen.