• Remco Balk viert de openingsgoal van FC Utrecht.
• Remco Balk viert de openingsgoal van FC Utrecht. Foto: Rick den Besten

Louter complimenten in Hoornaar

hoornaar • Gastheer SteDoCo heeft de huid duur verkocht tegen FC Utrecht. Aan de Groeneweg werd het 0-5 voor de subtopper uit de eredivisie. En stel dat Vincent Verheul kort na rust die 1-2 had gemaakt, dan...

"Dan had ik het nog niet geweten", grapte SteDoCo-trainer Frans Adelaar voor de camera van ESPN. 

De gewezen voetballer en trainer van FC Utrecht begon niet in zijn sterkste basisopstelling. "Door blessures kon ik sowieso niet beschikken over Simon van Zeelst en Yannick Cortie, die met een hamstringblessure in de slotfase van de wedstrijd tegen ODIN'59 uitviel. Jammer voor het team, maar zeker ook voor hem persoonlijk. Yannick heeft namelijk in de jeugd van FC Utrecht gespeeld, met onder andere Bart Ramselaar, Willem Janssen en Mark van der Maarel. Doelman Stephan Veenboer revalideert en ook Joran Schröder hield ik aan de kant. Net als Gyutano dos Santos en Bryan Jongeneel, zij waren niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen", oordeelde Adelaar na overleg met zijn medische staf.

Speldenprik

De sterkhouders kregen wel speelminuten, maar konden het verschil niet meer maken. In feite liepen de dappere Alblasserwaarders voortdurend achter de feiten aan. Hoewel, het eerste kansje was voor Vincent Verheul, die in de nabijheid van de meegereisde 400 Utrecht-supporters in alle vrijheid op doel mocht schieten. De eerste speldenprik, tevens de laatste, was uitgedeeld. 

Want niet veel later nam de ploeg van coach René Hake het heft volledig in handen, met direct resultaat. Doelman Petar Stoskovic kon in eerste instantie de inzet van Remco Balk nog tot hoekschop verwerken, maar de scherpe corner werd door diezelfde Balk wel van dichtbij ingetikt; 0-1. 

Troostzoentje

Halverwege speelhelft één verdubbelde de net niet buitenspel staande Othmane Boussaid fraai de marge. Op slag van rust spaarde scheidsrechter Sander van Eijk SteDoCo voor een grotere achterstand, toen hij niet floot voor een zekere Hoornaarse handsbal maar wel voor het rustsignaal. 

Kort na de thee kreeg Vincent Verheul een dot van een kans op de aansluittreffer. "Ze schoten tegen mij aan en ik kreeg de bal plotseling mee. Die keeper kwam niet en ik dacht de bal er zomaar in te kunnen schuiven. Helaas, ik schoot naast. Ik weet niet of de wedstrijd spannend was geworden, maar leuk was het wel geweest", aldus Verheul, die na afloop nog wel een troostzoentje kreeg van zijn vriendin Amy.

Puntzak friet met mayo

Veel supporters hebben de gemiste kans overigens niet gezien. De twee feesttenten waren nog bommetje vol en ook de jeugd stond massaal in de rij voor een overheerlijke puntzak friet met een klodder mayonaise. Het was genieten aan de Groeneweg. Ruim 2000 toeschouwers bevolkten het tot stadionnetje omgebouwde complex. 

Flinke uitdaging

"Direct na de loting hebben we contact gezocht met de gemeente Molenlanden en toen burgemeester Segers bereid was een evenementenvergunning te verlenen voor maximaal 2500 toeschouwers zijn we aan de slag gegaan. Noodtribunes zijn gebouwd, extra verlichting in verband met de directe uitzending van ESPN is opgehangen, extra ontvangstruimtes zijn ingericht en parkeermaatregelen moesten worden getroffen. Er kwam veel op ons af, een flinke uitdaging, maar we hebben deze bijzondere klus geklaard", aldus een supertrotse voorzitter Jan den Hartog. Terecht, want het ontbrak het publiek aan niets. 

Mooie avond

De Domstedelingen liepen uit naar een handvol doelpunten. Uitblinker Adam Maher, Moussa Sylla en Sander van de Streek waren trefzeker. 

Tot tevredenheid van coach Hake. "Je wilt altijd meer, maar op het droge kunstgras was het lastig om de bal rond te laten gaan. Toen het frisser werd en het veld wat gladder werd, ging het wat beter. Complimenten voor SteDoCo, dat op het veld bleef voetballen en buiten de lijnen de organisatie goed op orde had. Een mooie avond voor deze club. Wij zijn een ronde verder. Voor mij toch het belangrijkste."
Toehoorder Frans Adelaar sloot zich eerder aan bij de mooie woorden van zijn collega Hake.

"Vooraf maakten we ons sportief gezien geen illusies. Ik had ook weinig zin om voor een defensieve opstelling te kiezen. We spelen altijd 4-3-3 en dus tegen Utrecht ook. Maar overall ben ik trots op de hele avond. Er is hard gewerkt en veel energie gestoken in deze wedstrijd. Hoornaar en Hoogblokland staan als dorpjes op de kaart. Geweldig."
Ook het uitvak van FC Utrecht genoot met volle teugen. Gedurende de hele bekerwedstrijd werd er op een trommel geslagen en gezongen. Niet alleen voor de eigen ploeg, maar de dappere strijders uit Hoornaar kregen ook een terecht staande ovatie.
De inmiddels schorre Bunnik Side beleefde een topavond aan de Groeneweg, met als afsluiting nog wel door de polder met het pendelbusje naar de verzamellocatie in Meerkerk.

Theo Sprong