SGP: signalen dat shuttlebus Kinder-dijk op zondag vrijwel leeg is

alblasserdam • De shuttlebus die toeristen naar Kinderdijk vervoert, is op zondag (vrijwel) leeg. Dat stelt SGP Alblasserdam.

De SGP-fractie heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college. ‘Wij ontvangen berichten en waarnemingen dat de shuttlebus vaak leeg is of met slechts enkele passagiers heen en weer rijdt.’

Kosten voorziening
De SGP vraagt zich af hoeveel passagiers er daadwerkelijk vervoerd worden en wat de kosten van deze voorziening zijn. ‘Hiermee wordt inzichtelijk of die tegen aanvaardbare kosten in stand wordt gehouden.’

De SGP is van meet af aan zeer kritisch op de inzet van een shuttlebus, omdat deze ook op zondag rijdt. Daarnaast is volgens de christelijke partij ook parkeren op het IHC-terrein nog mogelijk. ‘Nu worden er zo kosten gemaakt voor een onnodige vervoersvoorziening.’

Andere lezing
Dat er van de shuttlebus van en naar Kinderdijk op zondag weinig of geen gebruik wordt gemaakt, zoals SGP Alblasserdam stelt, daar herkent de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zich niet in.

“Sterker nog, afgelopen week kregen we nog een klacht dat mensen op een zondag te lang moesten wachten op de shuttlebus”, vertelt directeur Peter-Jan van Steenbergen. 

Geen exacte cijfers
“Exacte cijfers kan ik niet geven, maar ook op zondag wordt gewoon gebruik gemaakt van deze verbinding”, vervolgt de directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

De SGP had aanwijzingen gekregen dat de bus leeg of bijna leeg rondreed. Die observatie kan Van Steenbergen wel begrijpen.
"Natuurlijk, er zijn momenten waarop het niet druk is. Op zondag is het patroon dat het rond 12.00 uur rustig is, vanaf een uur of twee superdruk en dat duurt dan tot ongeveer vijf uur. Op doordeweekse dagen is het meer verdeeld over de dag", vertelt Peter-Jan van Steenbergen tot besluit.