• Carla (links) en Yvonne hopen op versterking van hun team.
• Carla (links) en Yvonne hopen op versterking van hun team. Foto: Anne Marie Hoekstra

Jubilerende Eerlijke Zaak schudt stoffig imago van zich af

'Winst gaat naar goede doelen'

molenaarsgraaf • Sinds oktober 1996 heeft het voormalige Graafstroom een Wereldwinkel, die tegenwoordig Eerlijke Zaak heet. Kopen bij de Eerlijke Zaak maakt twee keer blij, dankzij de aandacht voor arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. 

Yvonne Jansen en Carla van Rongen, beiden uit Brandwijk, verkopen samen met hun collega's in de Eerlijke Zaak alleen spullen waarvoor de makers een eerlijk loon ontvangen. Vaak zijn ze ook nog eens duurzaam of biologisch. De komende maanden vieren ze het jubileum van de winkel, met een etentje voor de 25 vrijwilligers en leuke acties voor de klanten.


Ontwikkelingshulp

“Ik ben vijftien jaar vrijwilliger”, vertelt Yvonne. “De start heb ik dus niet meegemaakt, maar ik weet dat een groepje mensen met hart voor ontwikkelingshulp dertig jaar geleden in een Brandwijkse schuur een winkeltje begon met fair-trade-producten. Vijf jaar later sloten ze zich aan bij de landelijke keten van Wereldwinkels. Toen is de Stichting Wereldwinkel Graafstroom officieel ingeschreven in het handelsregister.” Carla is al 21 jaar vrijwilliger.


De historie van de Wereldwinkel is er een met tegenslagen. "De landelijke vereniging heeft geld dat wij voor cadeaubonnen hadden moeten ontvangen uitgegeven aan andere dingen”, vertelt Carla. "Zo zijn we duizend euro kwijtgeraakt. Later is het nog twee keer gebeurd dat we het geld voor de door ons ingenomen cadeaubonnen niet betaald kregen.” Yvonne: "We dachten: we kunnen het beter in ons eentje. Toen zijn we een zelfstandige winkel geworden.” Na een wat moeizamere periode in een achterafstraatje in Bleskensgraaf vonden ze een plek in winkelcentrum Molenwaard in Molenaarsgraaf, vlak bij de supermarkt. Hun verzelfstandiging zorgde ervoor dat ze meer dan voorheen eigen keuzes konden maken. Carla: "Ook toen we nog onder de landelijke keten vielen, waren we al recalcitrant omdat we ook spullen inkochten bij anderen.” Met een lach: "Als ze kwamen controleren, kregen we soms tegengas.” Als voorbeeld van zo'n ‘eigenwijs' artikel noemt Yvonne de duurzame zeep van Marcel's Green Soap. "Als we ons assortiment niet verbreed hadden, waren we allang failliet geweest.”


Goede doelen

De Eerlijke Zaak draait goed en wist ondanks een lange periode van sluiting vanwege corona te overleven. Yvonne: "We moeten de huur opbrengen, dat gaat lekker. We hoeven geen winst te maken.” Carla: "Als we winst maken, gaat die naar goede doelen.” Yvonne: "Nu we geen contributie meer hoeven afstaan aan de landelijke winkel, besteden we geld dat we extra binnenkrijgen aan goede doelen in de derde wereld.”

Carla en Yvonne noemen twee grote uitdagingen: jongere klanten trekken en meer vrijwilligers vinden. Yvonne: "We zijn alle werkdagen en elke zaterdag open. Het is lastig om het rooster sluitend te krijgen." Carla is als etaleur onder andere verantwoordelijk voor de presentatie in de winkel. Ze hopen vooral op wat jongere vrijwilligers. 

Het is niet alleen idealisme wat de vrouwen drijft. "Etaleren is mijn passie”, zegt Carla. "Ik vind het nog steeds superleuk. En het inkopen op de beurs." Ze steekt er gemiddeld 15 uur per week in. Toen Yvonne vanuit Leiden in Brandwijk terechtkwam wilde ze mensen leren kennen. Mede dankzij haar werk voor de winkel lukte dat goed. Met een knikje naar de toonbank: "Hier staan vind ik leuk, dat je een praatje hebt met mensen, over de producten kan praten. Ik weet veel van de producten af, het is leuk als mensen daar belangstelling voor hebben.” Carla knikt. "Voor mij zijn de sociale contacten ook heel belangrijk."


Cadeautje

Om het jubileum te vieren krijgt elke 25ste klant vanaf vrijdag 1 oktober een cadeautje. Ook krijgen klanten voor elke 5 euro een stempel waarmee ze kunnen sparen voor korting. Inwisselen van volle kaarten kan in december.

Anne Marie Hoekstra