Reisverslag Utrecht-Ameide

Tegenwoordig missen wij ’s avonds in Ameide onze directe busverbinding met Utrecht. Wie dan naar huis wil moet met de 387 naar het overstappunt aan de A27 in Meerkerk. En dan met een van te voren gereserveerde taxi (lijn 903 U-flex) naar Ameide. Dat gaat regelmatig, beter: systematisch mis. 

Ik ben gewaarschuwd. Ik hoorde van een vrouw die haar mobiel bij de hand hield zodat ze, indien nodig, 112 kon bellen. Anderen zagen helemaal van de reis af. In augustus waag ik de trip. Het valt niet mee. Tot Meerkerk gaat het goed. Wel een kunst om halte C te vinden. Ik kom op de verkeerde plek terecht, maar gelukkig de chauffeur van de taxi maakt dezelfde fout als ik en pikt me op. We moeten echter nog op een andere passagier wachten. 

Na telefonisch contact krijgt de chauffeur toestemming om naar Ameide te rijden. En daar onder het viaduct staat de passagier die wel wist waar halte C was. Uiteindelijk vertrekken we rond 23 uur en komen om 23.13 uur aan. De reis van Utrecht naar Ameide heeft 1 uur en 16 minuten geduurd. Dat was vroeger 35 minuten. 

Het kan allemaal toevallig zijn. Op 10 september volgt mijn tweede poging. Tot Meerkerk gaat het prima. Maar dan. Bij halte A27 geen taxi. Ik bel naar de centrale. ‘Heel vervelend voor u mijnheer, maar er waren geen auto’s beschikbaar. Over een half uur kan er een bij u zijn’. 

Vervoer slecht, communicatie ook. Mijn vrouw en ik zijn om 20.27 uur uit Utrecht vertrokken, de taxi die om 21.00 uur klaar moest staan, komt pas rond 21.55 uur. Ook dan kunnen we nog niet weg want we moeten nog iemand meenemen. Om 22.00 uur vertrekken we richting Ameide om daar om 22.15 uur aan te komen. Deze reis heeft 1 uur en 48 minuten geduurd. Record.

De medepassagier klaagt ook. Voor hem is het de eerste van de drie keer dat de aansluiting goed is. Met elkaar hebben we een percentage van 20% goede aansluitingen. Komisch detail: de reis kost nu € 8,80. Voor een langere reis mag je dus meer betalen. Vroeger was dat minder dan de helft.

Beste provincie, gemeente, busmaatschappij, dit werkt niet. Er zijn te veel schakels, te veel factoren, te veel taxibedrijven, te veel chauffeurs bij nodig. Bij elke schakel kan het misgaan. Dat kunt u achter de tekentafel al bedenken en de praktijk bewijst het. 

Geef ons ’s avonds een directe verbinding met Utrecht. Het is nu nog zomer, maar wie wil van de winter bij de A27 staan wachten op een taxi die misschien niet komt?

Sam Janse
Ameide