• Teus van Gelder en Henk van Dieren bij de Achtkante Molen in Streefkerk.
• Teus van Gelder en Henk van Dieren bij de Achtkante Molen in Streefkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Simav gebruikt erfenis voor aanpassingen Streefkerkse molen

Meer ruimte bezoek Achtkante Molen

streefkerk • Op de kap van de molen prijkt fier het jaartal 1761; de Achtkante Molen neemt al zo'n 260 jaar een markante plek in de nabijheid van Streefkerk in. Vele fietsers en wandelaars genoten in de afgelopen decennia al van de molen, maar binnen afzienbare tijd kunnen ze ook binnen terecht. Molenstichting Simav zet een in 2019 verkregen erfenis in om dit mogelijk te maken. 

"Het gaat daarbij om de nalatenschap van J.W. Slingerland", vertellen bestuursleden Teus van Gelder en Henk van Dieren. "Hij werd geboren op de Broekmolen en is tot het eind van zijn leven molenaar geweest op de Kleine Tiendwegmolen, beide in Streefkerk. Tot onze verrassing liet hij alles aan ons na. Het ging daarbij om een substantieel bedrag en om een stuk land." Een concrete bestemming voor het geld stond er in het testament niet bij. "Maar gezien zijn levenslange betrokkenheid bij en inzet voor de Streefkerkse molens voelen we ons moreel verplicht om het ook hier in te zetten."


Nu heeft de Simav al vele jaren de nodige plannen voor het molencomplex in dit dorp. Het ideaal: met onder meer de complete restauratie van de twee molenstompen het complete watermanagementsysteem uit voorbije eeuwen in ere herstellen. Maar daarnaast was er al langer het plan om de Achtkante Molen meer geschikt te maken voor de huidige functie als bezoekersmolen. "Dat kunnen we nu realiseren. Het gaat daarbij in de eerste plaats om het interieur aan te passen. Dat is nu vrij hokkerig en we moeten voldoende ruimte hebben om belangstellenden veilig te kunnen ontvangen." 

Ze vertellen het in de vroegere woonkamer van de molenaar en zijn gezin, waar nog de originele elementen uit de achttiende eeuw terug zijn te vinden. "We zullen uiteraard het monumentale karakter bewaren; bijzonder aan de Achtkante Molen is dat deze van binnen en van buiten nog origineel is. Ideaal om te laten zien en ervaren hoe de molenaars in vroeger tijden woonden en werkten."

Daarnaast wil de molenstichting naast de molen een schuur, die er vroeger ook stond, herbouwen. "Daarin komen meerdere voorzieningen voor bezoekers. Een groot voordeel is dat de Koffiemolen van Adrie Schot hier vlakbij staat; daar kan men terecht voor koffie en gebak. We spelen hiermee en met het complete herstel van het compex in op de toeristische visie van de gemeente Molenlanden. Daarbij richten we ons niet op grootschalig toerisme. We mikken vooral op de vele fietsers en wandelaars die hier voorbij komen."


Geurt Mouthaan