• Een artist impression van de nieuwe situatie.
• Een artist impression van de nieuwe situatie. Foto: RPS

Vertraging aanpak pont Veerstoep

bergambacht • De grootschalige aanpak van de Veerstoep in Bergambacht loopt een vertraging van minimaal een jaar op. De draagkracht van de grond ter plaatse blijkt nog slechter dan tot dusver was aangenomen. 

Ook zijn de ‘extreem lange levertijden’ van bouwmaterialen, zoals de (prefab) betonpalen voor de damwand, debet aan de vertraging, laat het college van de gemeente Krimpenerwaard aan de gemeenteraad weten. 

Eerder was al bekend dat een oude dijkdoorbraak ter plaatse –die in 1760 (!) plaatsvond - er voor zorgde dat de grond op de locatie van de veerstoep minder stabiel was dan gehoopt. Nader onderzoek wees uit dat de situatie nog slechter is dan eerder werd vastgesteld. ‘De vaste zandlaag aan de westrand van de stoep, ter plaatse van de historische dijkdoorbraak, is weggespoeld. Dit heeft gevolgen voor de draagkracht van de grond. Uitvoeren op de locatie zoals beoogd is geen optie. Het zou tot aanzienlijke meerkosten leiden’, valt in de raadsinformatiebrief te lezen.

En dus is gezocht naar een oplossing om het project binnen het huidige budget uit te kunnen voeren. Gekozen is om de Veerstoep zo'n zes meter op te schuiven in oostelijke richting om uit ‘het gat' van de voormalige dijkdoorbraak te blijven. Eén en ander zorgt ervoor dat er veel tijd verloren is gegaan. Over enkele maanden verwacht het college meer nieuws te kunnen melden. ‘In oktober heeft de aannemer de financiële consequenties inzichtelijk'. Hoe dan ook loopt de planning flink uit, volgens B&W met minimaal één jaar. Dat betekent dat ook het streven om de oplevering gereed te hebben vóór aanvang van de werkzaamheden aan de -ernaast geplande- overnachtingshaven, een project van Rijkswaterstaat, niet haalbaar is: ‘Het nieuwe streven is om de Veerstoep op te leveren voor de ingebruikname van de overnachtingshaven'.