• Burgemeester Segers (tweede van rechts) doet mee aan een potje touwtrekken.
• Burgemeester Segers (tweede van rechts) doet mee aan een potje touwtrekken. Foto: Aangeleverd

Burgemeestersechtpaar op fietstocht door Molenlanden

Koffie, gesprekken én touwtrekken

molenlanden • "Omdat de vijftig afspraken van 2020 gedurende het jaar vanwege de coronamaatregelen niet konden worden nagekomen zijn Anneke en ik op stap gegaan", licht burgemeester Segers. "Het is veel fietswerk – inmiddels al 360 kilometer– omdat de adressen door de gehele gemeente liggen en de afspraken niet altijd in te passen waren. Het geeft niets, bewegen is ook goed voor ons."

De reis op vrijdag begint in Giessenburg. Om 8.30 zit het burgemeestersechtpaar al aan de koffie bij de familie Rietveld, waar het gesprek gaat over verkeersgevaarlijke situaties. De heer Rietveld is op de fiets aangereden door een auto en is dus een ervaringsdeskundige. Zijn kernboodschap: 'Zorg dat de inrichting van de weg veilig is en laat automobilisten zich aan de snelheid houden.’


De kwekerij Landsinghof van Avres wordt daarna bezocht, waarna Bleskensgraaf op de planning staat. Onderweg zijn er de nodige spontane ontmoetingen, zoals met Kees IJzerman van de tweewielerzaak op de Vuilendam. Burgemeester Segers vraagt hem naar zijn welstand, want tijdens zijn inzet als vrijwillige brandweerman heeft hij een ongeluk gehad. "Ik ben alweer aan de slag, stilzitten kan ik echt niet."

Na een lunchstop bij respijthuis Maison Patrick in Bleskensgraaf, waar mantelzorgers op adem kunnen komen, volgt er nog een koffiebezoek bij een echtpaar en het bedrijf van Wim en Margrit van Zijl op Gelkenes. In het voorbijgaan worden nog een tweetal bedrijven op het Oranjeplein in Groot Ammers aangedaan. "Hoe is de coronatijd voor jou geweest?", vraag de burgemeester aan Pauline van den Berg van Shine & Smile. "In het begin heel lastig, maar ik heb een nieuwe manier bedacht om mijn klanten te bedienen. En wat ik mooi vind, men gunt me wat." "Dat is de kracht van onze dorpen", reageert de burgemeester.


Gewapend met regenjas en paraplu – het weer zit voor het eerst niet mee – vertrekken Anneke en Theo Segers de volgende naar Giessen-Oudekerk. "Tijdens de wandeltocht vorig jaar hebben we Riet Donker in haar scootmobiel ontmoet. Zij las dat we op 31 juli, haar verjaardag, weer in Giessen-Ouderkerk zouden zijn. Ze heeft gevraagd of we langs kwamen." Gewapend met een grote bos bloemen betreden Anneke en Theo de huiskamer waar ze hartelijk worden ontvangen. ‘Kijk eens burgemeester, mijn kleindochter heeft zelfs een tekening van ons beiden gemaakt. Deze verjaardag ga ik niet snel meer vergeten", lacht Riet Donker.

De volgende afspraak is bij de jeu de boulesbaan in Hoornaar, waar het burgemeestersechtpaar een potje meedoet, om vervolgens met fiets te vertrekken naar Streefkerk. Daar staan twaalf bonkige kerels van de plaatselijke touwtrekvereniging te wachten. Natuurlijk krijgt Segers de uitnodiging mee te trekken. "We hebben een trui en een rugbeschermer voor u." Die uitdaging en uitnodiging laat de burgemeester niet aan zich voorbij gaan. "Wat een krachtsexplosie en teamwork", concludeert hij. "Samen kom je verder en bereik je meer; het leven in het echt wordt uitgebeeld in deze sport." 


Vervolgens wordt gestipt bij het boerenbedrijf van de familie Aantjes aan de Lekdijk. Het gesprek gaat daar over het overheidsbeleid, natuur en agrariërs, de Lekdijk en nog veel meer. Aansluitend stoppen Theo en Anneke bij het transportbedrijf Swijnenburg in Ottoland. Op het bedrijfsterrein kruipt de burgemeester op de stoel van een vrachtwagen. "Wat een gevaarte; ik begrijp dat we in het verkeer rekening moeten houden met elkaar."


De dag wordt afgesloten met een diner in Ottoland, bij de hoofdpersonen uit de koningsdagfilm van Ottoland. Het levert boeiende gesprekken en een goede ontmoeting op. "Naast acteren kunnen ze zeker ook goed koken", knipoogt burgemeester Segers. De laatste etappe, vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus voert door onder meer Nieuw-Lekkerland, Molenaarsgraaf en Brandwijk.