'Woningnood: we moeten dit probleem samen oplossen'

Woningtekort is helaas geen mening, maar een realiteit. Laten we het probleem van het woningtekort niet doorschuiven. We moeten het samen oplossen. De eerlijkste manier is wat ons betreft: laat het aantal huishoudens in de steden en dorpen evenredig groeien. 

Gemeente aan zet

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal beschikbare woningen in Nederland in 2020 toegenomen met 0,88 procent. Als Bleskensgraaf de komende tien jaar met in totaal 8,8 procent wordt uitgebreid – honderd gezinsappartementen of -woningen – is de plaatselijke jeugd enorm geholpen. De gemeente Molenlanden is aan zet, en zeker Bleskensgraaf.

Geen nieuwe dorpen

Een nieuw dorp bouwen is één, maar een nieuwe infrastructuur levert ook andere knelpunten op. Hulpverleners verwachten grote problemen door langere aanrijtijden. Onderwijspersoneel voor nieuwe scholen is lastig te vinden en er ontstaat hierdoor straks leegloop van de bestaande scholen. 

Het autoverkeer en de vervuiling nemen toe. Het CBS voorspelt dat het geboorteoverschot in Nederland rond 2035 zal omslaan in een sterfteoverschot. Ook dáárom moeten we geen nieuwe dorpen willen.

Binnen het dorp bouwen

Bouw nieuwe woningen dus vooral binnen bestaande dorpen en steden, of aan de randen daarvan. Waarschijnlijk is die uitbreiding met honderd woningen in Bleskensgraaf maar eenmalig nodig. De gezinsappartementen zijn in de toekomst gemakkelijk te verbouwen tot seniorenwoningen. 

Autoverkeer

Ook voor de jeugd is binnen het dorp bouwen goed. Het voorziet in een behoefte en heeft veel maatschappelijk voordeel: minder autoverkeer, betere voorzieningen, meer ruimte voor landbouw, natuur en recreatie. Daarvoor is echt geen hoogbouw nodig. Met appartementen van drie bouwlagen hoeven we niet boven de kerktoren uit te bouwen.

Stem op de ‘juiste’ partijen

Meer woningen is de oplossing – minder kinderen niet. Gezien het te verwachten sterfteoverschot hebben we in de toekomst onze dokters, verpleegkundigen, bouwvakkers en andere professionals ook keihard nodig. 

Daarom geeft een grote groep jongeren uit Bleskensgraaf dit advies: stem volgend jaar, als er weer gemeenteraadsverkiezingen op de planning staan, op de ‘juiste’ partijen.

Namens een groep jongeren uit Bleskensgraaf,

Arie van Genderen