Gorinchem zet streep door windmolenlocatie

alblasserwaard • Onderzoeken of er windmolens kunnen komen in het zoekgebied A15-Oost in Gorinchem gaat van tafel. De locatie Avelingen aan de rand van Gorcum blijft als enige zoekgebied over. 

Dat hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem onlangs besloten. De Gorcumse raad had in april in de motie ‘Windmolen-vrij Dichtbij’ opgeroepen om in een straal van vijfhonderd meter nabij woongebieden geen windmolens te plaatsen. 

‘Het college heeft gekeken naar de impact van de motie op de twee zoekgebieden voor windenergie. Kort samengevat betekent dit dat verkenning van zoekgebied A15-Oost vervalt. De verdere verkenning naar (on)mogelijkheden voor windenergie concentreert zich vanaf nu op zoekgebied Avelingen.

Molenlandse college

De mogelijke plaatsing van de windmolens is onderdeel van de Regionale Energie Strategie, die Gorinchem samen met buurgemeente Molenlanden in de afgelopen periode heeft opgesteld. Het Molenlandse college van burgemeester en wethouders laat de raad in een reactie weten met hun Gorcumse collega's in overleg te gaan over de consequenties van bovenstaand besluit.

Daarbij wordt nog eens benadrukt dat de zogenoemde aandachtsgebieden langs de A15 en de A27, naast Avelingen andere locaties waar windmolens geplaatst zouden kunnen worden, nog niet bespreekbaar zijn. ‘Ze zijn geen alternatief voor het laten vervallen van A15-Oost. (..) Ze liggen in het Groene Hart, de provinciale overheid sluit nieuwe gebieden voor windenergie in het Groene Hart uit.'


Zestiende plaats voor Jens Bassa

goudriaan • Jens Bassa is zestiende geworden in het eindklassement van de Driedaagse Vlaams-Brabant U19. De driedaagse bestond voor de Goudriaanse juniorenrenner uit wedstrijden van rond de 100 kilometer in het Belgische Nieuwrode, Liedekerke en Schoonderbuken.