Meerderheid raad ziet niets in voorstel college

Geen OZB-verhoging Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • CDA, CU, PvdA, VVD en D66 dienden tijdens de afgelopen raadsvergadering een amendement waarin staat dat de overgrote meerderheid van de raad vindt dat ‘verhoging van de gemeentelijke heffingen in principe geen onderdeel vormen van het dekkingsplan’. 

Ze reageerden daarmee op het feit dat burgemeester en wethouders juist voorstelden om wel degelijk na te denken over verhoging van de heffingen. 'Er wordt met name gedacht aan verhoging van de onroerende zaakbelasting.' 

De aanleiding daarvoor: vanaf 2023 dreigt een miljoenentekort . Dat betekent dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de begroting structureel sluitend te krijgen. Als dat niet gebeurt, dreigt verscherpt toezicht door de provincie.


Doorgaans is zo’n verhoging best bespreekbaar voor de partijen. Maar zo kort na het Niemans debacle - waarbij politici en bestuurders over elkaar heen tuimelden met de boodschap dat inwoners hiervan niet de dupe mochten worden – vinden veel fracties dit een verkeerd signaal. Complicerende factor is dat nog niet duidelijk is hoeveel geld het Rijk uitkeert voor het gemeentefonds en het sociaal domein. Als dat meevalt, is VHL grotendeels uit de brand. Bij tegenvallende cijfers zit de gemeente zwaar in de penarie.


Het CDA voelt weinig voor een OZB-verhoging. “Efficiënter omgaan met de middelen past beter bij ons. Waar kunnen we bezuinigen zonder dat onze inwoners dit merken?”, zei Marieke van der Spek. SGP-er Evert Geluk: “Belastingverhoging is het laatste wat we moeten doen gezien de uitspraken die na de uitslag van de Niemans-claim werden gedaan door het college.” Ook VHL Lokaal is tegen belastingverhoging. “Hoe durven wij dit te noemen als de gemeente al maanden roept: de burger mag er niets van merken”, aldus voorman Wim van Dijk.


Erik van Doorn (GroenLinks) liet een ander geluid horen. “Als bezuinigingen niet mogelijk zijn, moeten we het aandurven om onze inwoners te vertellen dat een OZB verhoging misschien nodig is. Zelfs als we de OZB met tien procent verhogen, betaalt de eigenaar van een modale woning maar 3,00-3,50 euro per maand extra. Ook wij hebben liever niet dat dit gebeurt, maar het is nog erger als kwetsbaren de dupe worden. Dat onze jeugd op wachtlijsten wordt geplaatst, of mensen die met schulden kampen niet goed geholpen kunnen worden.”

Wethouder Maks van Middelkoop had geen moeite met het amendement. “We moeten onder de streep op nul uitkomen en het liefst houden we wat over. Om dat te bereiken bezuinig je op kosten, verhoog je de inkomsten - zoals de OZB - en spreek je je reserves aan. We hebben geen reserves meer. Als ook de OZB niet verhoogd mag worden, blijft alleen bezuinigen over.”


André Bijl