• Jan en Annemarie zien veel enthousiasme voor Waterfront Ameide.
• Jan en Annemarie zien veel enthousiasme voor Waterfront Ameide. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Ons mooie waterfront wordt nog niet volledig benut'

Klein stadje met grootse plannen

ameide • Twee van de initiatiefnemers voor een opwaardering van hun stadje zijn Annemarie Top (secretaris) en Jan de Wit (voorzitter). Bij Annemarie op tafel ligt een gelikte brochure met prachtige foto’s van de drie kernen: het Ambitiedocument Waterfront Ameide, Tienhoven, Sluis. 

“Het zijn dromen, ambities per kern, het resultaat van een brainstorm met het dorp”, vertelt Annemarie. Voorbeelden van ideeën zijn: een sport- en speelplek aan de Lek, een natuurvriendelijk voetpad, een kunstwerk aan de rivier, een jachthaventje, trappen die de rivieroever verbinden met het stadje en een nieuwe bestemming voor het oude gemaal in Sluis. Initiatiefgroep De Stoomboot wil een mobiele koffiebar neerzetten bij de loswal, voor de eerste opvang van bezoekers van de haven. 


Landschapsarchitect

Aanleiding was het bezoek van het historische binnenvaartschip de Terra Nova aan de haven van Ameide, tijdens de feestweek in 2018. Jan: “We raakten in gesprek met mensen die de boot kwamen bezichtigen. Zij zeiden: ‘We willen meer water, de haven is al lang dichtgeslibd’. Toen ben ik aan de gang gegaan met een burgerinitiatief en heb contact gezocht met de gemeente Vijfheerenlanden. Er was direct betrokkenheid. De gemeente vroeg ons te overleggen met een landschapsarchitect en een professioneel plan te maken. Dat plan is er nu, betaald door de gemeente.”


Jan betrok er anderen bij. “Op een gegeven moment waren we met wel 27 mensen”, vertelt hij. “Die kerngroep is de kraamkamer geworden van ideeën en activiteiten. We hebben de Stichting Waterfront Ameide opgericht en werkgroepen gevormd. Samen met de gemeente hebben we in januari 2020 een inwonersavond gehouden.”


Wat waren de reacties op die inwonersavond? Jan: “Er zijn elf verbeterpunten aangereikt.” Annemarie: "Het ambitiedocument borduurt voort op die avonden. Ik denk over de hele linie dat mensen het wel toejuichen. Spanningsveld is: hoe blijft het passen in de omgeving, bij het stille en rustige van hier? Hoe groot maak je dingen? Misschien komt er weer een sessie met direct omwonenden. Voor de aanleg van een haven heb je een lange adem nodig en veel kennis.”


Een medewerker van Rijkswaterstaat zette punten op papier waaraan de initiatiefnemers moeten denken. Annemarie: “Dat is breder dan de haven, het gaat ook over de vraag: hoe kun je het waterfront verfraaien, van Sluis tot aan het kerkje bij Tienhoven. En hoe kun je het achterland verbinden, hoe mogelijkheden om te wandelen verbeteren, hoe kun je het gebied toegankelijker maken, zodat meer mensen vanuit Ameide en omliggende dorpen er gebruik van kunnen maken?” Jan: “We zijn in contact gekomen met het Waterschap Rivierenland en de provincie Utrecht. En met het Landschap Erfgoed Utrecht voor overleg over de aanleg van Klompenpaden.”


Met het ambitiedocument in de hand wil de kerngroep opnieuw met inwoners in overleg, tijdens een inwonersavond. Jan: “Verenigingen - waaronder de recent opgerichte watersportvereniging - gaan meedenken, net als mensen van het voetveer van de overkant. Die worden uitgenodigd om er verder aan te werken. Je moet komen tot een ontwikkelplan, samen met anderen, ook met de gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap. In verband met de dijkversterking hebben we mogen aangeven wat we in dat project gerealiseerd zouden willen zien. Dat zijn een voetpad onderaan de dijk en trappen van beton in plaats van basalt.”


Annemarie benadrukt dat er ook al dingen zijn gerealiseerd. “Vorig jaar hebben we het strandje officieel geopend. Het is opgehoogd met zand, er is riet verwijderd, er is beneden een fietsenstalling gemaakt. Een groep vrijwilligers zorgt ervoor dat het netjes blijft. Nu zijn we oplaadpunten voor fietsen aan het regelen.” Voor een groot deel van de plannen is een lange adem nodig. “Het tijdspad wordt in overleg met de gemeente bepaald”, zegt Jan. Annemarie: “Je bent ook afhankelijk van financiers. Als er mensen zijn die heel enthousiast worden van een idee en willen bijdragen, dan kunnen dingen soms sneller gaan. En er zijn allerlei subsidiepotjes, daar willen we gebruik van maken.”


Gevraagd naar hun drijfveren zegt Jan: "Ik ben hier geboren en gebleven, ik hou van natuur en cultuur. Ik zou graag het oude cultuurbeeld terugzien. Dat geldt voor de haven en het hoekje van Sluis." Annemarie: "Het is zo'n klein stadje, maar als ik zie hoeveel enthousiasme en energie er in de groep mensen zit, dat is voor mij de motivator. Iedereen wil helpen. Het is mooi dat je het met elkaar leuker kunt maken." Jan: "Ik heb de indruk dat er veel mensen zijn die zien dat er kansen zijn, als het gaat over recreatie voor de mensen die hier wonen. Ons mooie waterfront wordt nog niet volledig benut."


Anne Marie Hoekstra