Miljoenen minder Werelderfgoed Kinderdijk

kinderdijk • Waar bij Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) de verwachte inkomsten voor 2020 ruim 6 miljoen euro waren, kwam er vanwege de coronacrisis nog geen 1,3 miljoen euro binnen. Voor 2021 verwacht de stichting bijna een miljoen meer aan kosten te hebben dan aan inkomsten.

Dat wordt duidelijk uit de jaarstukken van de SWEK over 2020. Tegenover de sterk gedaalde inkomsten in dit jaar staan wel de afgenomen kosten: van bijna 5,5 miljoen naar iets meer dan 3 miljoen euro. 'De toeristische sector en de erfgoedsector hebben zware klappen gekregen', constateert inmiddels oud-directeur Cees van der Vlist in de toelichting. 'Onze inkomsten zijn 75 procent lager uitgevallen dan begroot. Dit heeft geleid tot een groot negatief resultaat.' 


De belangrijkste inkomstenbronnen vielen voor het overgrote deel weg. Waar in 2019 betalende bezoekers bijna 2,4 miljoen euro aan entreegelden in het laatje brachten, was dat een jaar later 435.405 euro. De inkomsten van de verkoop van souvenirs en de horeca liepen met meer dan een miljoen terug: van 1.344.227 naar 77.307 euro. 


De goede resultaten in de afgelopen jaren hebben er wel voor gezorgd dat de SWEK een spaarpot had om deze tegenslag op te vangen. Van der Vlist deelt daarnaast een compliment uit aan de overheid. 'Met de maatregelen van het Rijk heeft men het mogelijk gemaakt om geen sanering te laten plaatsvinden en zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.' Zo maakte de stichting onder meer gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waardoor er bijna een miljoen euro binnenkwam. De nieuwe directeur Peter-Jan van Steenbergen ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, zo geeft hij aan in een interview elders in deze krant. "De kwaliteit en aantrekkingskracht van Kinderdijk heeft niet aan waarde ingeboet. Als het reizen weer vrij wordt gegeven, trekt het aantal bezoekers vanzelf aan. Onlangs zat ik bij een sessie met organisatoren van riviercruises. Zij verwachten dat 2022 nog drukker gaat worden dan 2019."