• Hijlke Wijnja en Sjaak Kreeft voor de entree van de Ottolandse school.
• Hijlke Wijnja en Sjaak Kreeft voor de entree van de Ottolandse school. Foto: Geurt Mouthaan

'Er zal in de praktijk voor ouders en leerlingen niets veranderen'

Yuverta nieuwe naam Wellantcollege

ottoland • Eind jaren twintig van de vorige eeuw besloot een melkveehouder met de achternaam Bos om een kamp land beschikbaar te stellen voor het bouwen van een landbouwschool. De naam Bossekamp was daarmee geboren. Bijna honderd jaar later verdwijnt deze wijd en zijd bekende naam van de school, die inmiddels als Wellantcollege de Bossekamp door het leven gaat. Yuverta staat er inmiddels op het bord bij de entree en op de gevel.

De aanleiding is de fusie van de scholengemeenschappen Wellantcollege, Citaverde en Helicon, vertellen Sjaak Kreeft en Hijlke Wijnja, schoolleiders op de Ottolandse middelbare school. "Daarbij is gekozen voor deze nieuwe overkoepelende naam. De fusie is nodig omdat we gezamenlijk veel gemakkelijker een plek aan tafel krijgen bij de landelijke overheid. We vormen nu één grote groene speler in het midden en het zuiden van het land. Het zorgt er ook voor dat kleinere locaties overeind gehouden kunnen worden. "


Tot die laatste categorie behoort de Bossekamp zeker niet. Met zo'n 560 leerlingen en de stijgende lijn in het aantal kinderen in de Alblasserwaard en daarbuiten dat voor 'Ottoland' kiest, kijkt de school juist uit naar mogelijkheden om uit te breiden. "Mede doordat het zo goed gaat, kunnen we de manier van werken en de wijze waarop we onze leerlingen opvangen handhaven. Er zal in de praktijk voor leerlingen en hun ouders dus komende schooljaren eigenlijk niets veranderen."

De drie scholengemeenschappen vullen elkaar op meerdere vlakken aan. Zo heeft Helicon veel meer mbo-studenten dan vmbo-leerlingen en is dat bij het Wellantcollege precies andersom. "Citaverde is juist meer gespecialiseerd in levenslang onderwijs, waarbij volwassenen in de schoolbanken schuiven. Op dat gebied willen wij ons aanbod ook graag uitbreiden, al zal dat niet meteen gebeuren. In zekere zin gaan we terug in de tijd. In vroeger jaren gingen boeren in de rustige wintermaanden ook naar opleidingen om hun kennis te vergroten."


Terug naar de naam: in de Ottolandse school wordt een speciale hoek ingericht om de Bossekamp voort te laten leven. "En leerlingen komen niet naar ons toe voor de naam", relativeert Sjaak Kreeft. "Het groene onderwijs en een kleinschalige, veilige school, waar we de leerlingen bij naam kennen, dat zijn redenen waarom voor ons gekozen wordt. Ook in dit grotere verband houden we daar voor honderd procent aan vast. Die eigenwijsheid van onze eigen aanpak laten we zeker niet los."


Geurt Mouthaan