• Het Blauwalg Festival vond in 2019 voor de eerste keer plaats.
• Het Blauwalg Festival vond in 2019 voor de eerste keer plaats. Foto: aangeleverd

Geen posternamen, alleen bands die op het punt van doorbreken staan

Blauwalg Festival twee keer zo groot

goudriaan • De Slingelandse Plassen vormen zaterdag 21 augustus voor de tweede keer de achtergrond voor het Blauwalg Festival. Honderden muziek- en gezelligheidsliefhebbers worden dan verrast met bands en dj's die zich in de Blauwalgtaal nog onder het wateroppervlakte bevinden. "En alles wordt twee keer zo groot als de vorige keer", vertelt Freek Wallaard uit Noordeloos, één van de organisatoren. "Twee podia in plaats van één, veel meer acts en een groter terrein om alle bezoekers een plek te geven."

Eigenlijk zou nummer twee vorig jaar al aan de geschiedenis toegevoegd worden, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. En ook in 2021 was het lang onzeker of het evenement door zou kunnen gaan. "Het navigeren langs de regels was gewoon heel lastig. We hebben vergaderingen gehad waarbij we alleen maar bier dronken en kletsten, om dat alles gewoon heel onzeker was. Dat veranderde toen er steeds meer versoepelingen kwamen en de gemeente Molenlanden aangaf bij het niet doorgaan financieel garant te staan. Toen zijn we volle bak aan de slag gegaan." De belangrijkste uitdaging was het regelen van de bands om de twee podia non-stop te bemensen. "Een aantal daarvan die we voor 2020 al benaderd hadden, voldeden niet meer aan onze strenge regels wat betreft populariteit. Ze mogen namelijk niet te bekend zijn. We hebben geen posternamen om publiek te trekken." Met een grijns: "Voor één daarvan hebben we een uitzondering gemaakt en onze eigen positie dus ernstig verzwakt. The Vices is naar onze maatstaven inmiddels dertig keer te groot. Je hoort ze op landelijke radiostations als Kink FM en 3FM.  We hebben hen destijds horen spelen in een poffertjesrestaurant en zijn ervan overtuigd: zij moeten hoe dan ook komen."


Alternatief

Net als tijdens de eerste editie lopen de muziekstijlen uiteen. Van behoorlijk hard tot poppy, van redelijk mainstream tot alternatief, het komt allemaal aan bod. "Onze bezoekers mogen uitgedaagd worden, maar ze moeten zich aan de andere kant er ook wel in herkennen. We hebben voor het tweede en kleinere podium ervoor gekozen om ook dj's uit te nodigen. Sommigen maken originele muziek ter plekke, anderen draaien bestaande nummers. Wat ook leuk is: meerdere acts komen weer uit de Alblasserwaard, onder meer uit Goudriaan en Hoornaar." 

De aankondiging dat het Blauwalg Festival door zou gaan, viel in goede aarde. De kaartverkoop loopt goed. "Mensen zijn echt weer toe aan een mooi feest", knikt Freek. "De bands zijn ook heel enthousiast. Voor sommige is het de eerste keer dat ze op zo'n podium staan, dus die doen er alles aan om het tot een succes te maken. Het is gaaf om ze die kans te geven."


q blauwalgfestival.nl

Geurt Mouthaan