Alblasserwaard onder water om ons klimaat te redden?

Het grondwaterpeil in de Alblasserwaard staat te laag waardoor het veen zou oxideren en dat veroorzaakt een broeikasgas CO2 uitstoot (zou 2000 kg CO2 per hectare zijn?). Maar juist dat grasland neemt door fotosynthese (dat is de omzetting van CO2 naar zuurstof) meer CO2 op (2200 kg per hectare) dan dat het veen uitstoot!

‘Niet goed genoeg!’, roepen de milieugekkies en de overheden huilen mee met de bekende wolven in het bos. Dus het grondwater verhogen is hun theoretische oplossing. Het veen wordt natter wat de oxidatie zou remmen en dus de CO2 uitstoot zou verlagen.

Maar gras verstikt bij stevige regenval want het water kan niet snel genoeg meer weg. Gevolg minder grasgroei dus minder CO2 opname. De aangedragen oplossing, kon dus wel eens averechts gaan werken.

Maar hoe groot is eigenlijk het probleem van ons veen? Ff wat getallen, om het ‘Alblasserwaards veenprobleem’ in een juist perspectief te kunnen zien. Er is grofweg 20.000 ha grasland in de Alblasserwaard. Het veen zou dus 400.000 ton CO2 uitstoten (hoe de zuurstof door de bovenliggende kleilaag komt blijft ff een vraag). Het gras op het veen/klei pakket neemt 440.000 ton CO2 op. Dus de Alblasserwaard compenseert 40.000 ton CO2 uitstoot van de Nederlandse uitstoot die ca. 160.000.000 ton CO2 bedraagt (industrie/autoos/vliegverkeer, zijn samen goed 120.000.000 ton).

En als je dan weet dat de Nederlandse CO2 uitstoot minder is dan 0,5% van de wereldwijde uitstoot, zal duidelijk maken waar het hier echt om gaat. De bijdrage aan de CO2 uitstoot van het veen hier is 0,25% van de totale Nederlandse jaarlijkse uitstoot. Bovendien wordt deze 0,25% ook nog eens ruim gecompenseerd door het gras. Volhoudbare landbouw is het modewoord. Bedoeld wordt: volhouden met boeren wegpesten!

Bij uitstek de sector die niet bijdraagt aan CO2 uitstoot, krijgt een nog zwaarder juk om de hals. Als ze hun zin krijgen lopen de koeien in de Alblasserwaard straks met laarzen aan of moeten binnen blijven en kan de boer het gras van het land gaan halen met een helikopter.

Joop van Ooijen, Giessenburg


Buurtjes houden verkoping 

hoornaar • Enkele buurtjes aan de Giessenland in Hoornaar houden op zaterdag 3 juli van 10.00 tot 15.00 uur een verkoop van overtollige zolderspullen. Ook wordt er lekkers verkocht door Esmee Bouter voor het goede doel van Stichting Terre-RETT syndroom. De verkoping vindt plaats in de speeltuin achter de woningen. De nummers 17, 25 en 27 doen mee aan de kleine rommelmarkt.