• Ook in Ottoland wordt hinder ervaren van zwaar (landbouw)verkeer.
• Ook in Ottoland wordt hinder ervaren van zwaar (landbouw)verkeer. Foto: Geurt Mouthaan

Problematiek wordt breed gedeeld in Alblasserwaard

Toenemende overlast zwaar verkeer

wijngaarden • Vrachtwagens, trekkers met aanhangers; ze denderen met regelmaat door de smalle doorgang die de Dorpsstraat in Wijngaarden is. Zeker ter hoogte van de hervormde kerk komt het verkeer dicht langs de huizen. "Dan voel je echt de grond onder je voeten golven", stellen Jan-Willem Stolk, Gerben Eding en Jacques van der Vlist. De inwoners van Wingerden zijn ervan overtuigd dat het de afgelopen jaren alleen maar erger is geworden. Inmiddels zijn ze het meer dan zat. Met regelmaat gaan ze achter bestuurders aan om hen op hun rijgedrag aan te spreken. "Wij laten niet los; we zijn echte horzels."

Voor de goede orde: ze doen dat vooral om chauffeurs bewust te maken van wat het effect is van het zware verkeer. "Bewustwording, daar gaat ons in de eerste plaats om. In de meeste gevallen zijn de reacties begripvol. Alleen bij de trekkers van loonwerkers, die gemakkelijk een andere route kunnen nemen, horen we vaak: 'Dit is de kortste weg, omrijden kost teveel tijd."

Aankloppen bij Waterschap Rivierenland en de gemeente Molenlanden leidde totnogtoe tot niets. Er geldt een maximum van 15 ton. "In ons contact met het waterschap werd gezegd dat deze regel regelmatig overtreden wordt en eigenlijk niet te handhaven is. Op papier is het allemaal geregeld, maar in de praktijk vangen we bot en blijft de overlast bestaan."


Mede daarom pleiten ze voor een rigoureuze maatregel: een vrachtwagenverbod voor de dorpskern. "Dan komt er alleen nog zwaar verkeer in het dorp wat hier echt moet zijn en zal de overlast dus nog maar incidenteel zijn. De overheden moeten ook voor onze belangen opkomen en de leefbaarheid in Wijngaarden in stand houden. Nu ervaren we volop stress en ontstaat er veel schade aan onze woningen, die we nergens kunnen verhalen. Wij gaan door en overwegen ook andere acties om onze boodschap duidelijk te maken."

De onvrede over de overlast van zwaar verkeer wordt breed gevoeld in de regio. Zo ook in Goudriaan, waar Barend den Ouden zelf speciale borden heeft laten maken om op te roepen langzamer te rijden. “Stapvoets, dat is het devies”, knikt hij. “Zeker de trekkers met aanhangers zorgen ervoor dat alles schudt en trilt. Als die over een hobbel gaan, stuiteren ze nog vele meters op en neer. Van vrachtwagens hebben we veel minder last.”


Het is een ergernis die al jaren speelt, maar wat er door het zwaarder worden van het landbouwverkeer zeker niet beter op is geworden. "Daarnaast merk je dat er vaak jonge jongens achter het stuur zitten, die niet beseffen wat de impact is als ze hard voorbij rijden. Daarom hopen we dat deze borden ook helpen in de bewustwording; dat scheelt vaak al een heleboel. En wat ons betreft kiezen boeren en loonwerkers meer voor de ruilverkavelingswegen, in plaats van door de dorpskern heen te rijden.”


Geurt Mouthaan